Hlavní obsah

Co je nejlepší na seriálu Černobyl? Příběh, který oslovil šéfku jaderné bezpečnosti

Dvě minuty z Výzvy s Danou Drábovou: Rozkaz zabít všechna černobylská zvířata byl přehnaný.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Seriál Černobyl je výjimečný tím, že se nesoustředí na technické detaily, ale na příběh. Havárie z roku 1986 byla katastrofou, ale ty se v historii lidstva odehrávaly, říká ve Výzvě předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Článek

Upozornění: Video s rozhovorem s Danou Drábovou obsahuje tzv. spoilery, tedy informace o tom, jak dopadl děj seriálu.

„Dokud nevidíte příběh těch lidí, tak máte trochu sklon k technokratickému myšlení,” připouští ve Výzvě Drábová, jak může vypadat zúžený pohled na černobylskou havárii.

Na úspěšné minisérii Černobyl z produkce HBO vyzdvihuje skvělou práci tvůrců od rešerší až po to, jak dokázali pracovat se složitým příběhem a vystihnout celkové poselství. Právě sledovaní jednotlivých osudů má ze nejsilnější momenty celého seriálu, který se v pěti dílech snaží zmapovat, co se před třiatřiceti lety stalo.

Celý pořad Výzva s Danou Drábovou:

Výzva s Danou Drábovou: Zřícený vrtulník i zachycení radiace ve Švédsku. Nepřesnosti v seriálu Černobyl nejsou důležité.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

„Kdybych měla sklon se dojímat, tak mě oslovil příběh té bábušky, které zastřelili krávu pod rukama úplně zbytečně. Rozkaz evakuovat všechno, co bylo lidské, a zabít pokud možno všechno, co bylo z říše zvířat, bylo svým způsobem extrémní reakcí na tu situaci,“ říká ve Výzvě Drábová.

Jaké chyby v seriálu našla? Kde udělali pracovníci v Černobylu největší chybu? A jak se od té doby svět poučil?

Podívejte se na celý pořad Výzva s Danou Drábovou.

Reklama

Doporučované