Hlavní obsah

Rozkaz zněl jasně: Otestovat všechny. Šanghajské letiště zachvátil chaos

Podívejte se na video z nedělní noci na letišti Pchu-tchung.Video: @farewelhk, @Michael90656953, @freefader, AP

 

Reklama

Mačkající se davy obklíčené jedinci v ochranných oblecích. Tak vypadal chaos na největším šanghajském letišti v neděli v noci. Zaměstnance zaskočilo úřední nařízení otestovat veškerý personál kvůli dvěma pozitivním.

Článek

Od začátku listopadu se koronavirus potvrdil u sedmi zaměstnanců šanghajského mezinárodního letiště Pchu-tchung, včetně dvou hlášených v neděli. Ve snaze zastavit šíření dřív, než bude zaděláno na problém, nařídily úřady přes noc otestovat všechny zaměstnance.

Dočasné testovací místo vzniklo ve druhém patře garáží. V reakci na to zaplnily sociální sítě fotografie a videa z rychlé akce. Stovky lidí natěsnaných na sebe, které drží pohromadě jedinci v ochranných oděvech, tlačí je ze stran a strkají do nich. Podle uživatelů sociálních sítí byly zrušeny stovky letů.

Kolem půlnoci letištní policie na sociální síti Weibo zveřejnila fotografie, na kterých jsou zaměstnanci čekající na test seřazeni ukázněně. V pondělí ráno bylo odebráno 17 719 vzorků. Z 11 544 vyhodnocených vzorků byly všechny negativní, uvedli úředníci na tiskové konferenci. Ani verze čínských státních médií, že akce proběhla v klidu, nedokázala uklidnit emoce na sociálních sítích. Podle některých rychlá a agresivní akce takových rozměrů dokazuje, jak daleko je Čína schopná zajít, aby zabránila jakémukoli přenosu viru.

Projev nulové tolerance Číny vůči covidu se promítá také na testování v některých velkých městech. V Tchien-ťinu, kde žije přes 12 milionů obyvatel, byly otestovány dva miliony lidí poté, co se ve městě vyskytlo pět nových případů infekce. Téměř 18 000 lidí bylo otestováno v Šanghaji. Tam se několik lidí nakazilo od zaměstnance letiště.

Po sobotním objevu dvou nových případů úřadu jsou testováni všichni obyvatelé města Man-čou-li, kde žije 200 000 lidí. Ve městě místní správa nařídila zavřít školy a další zařízení přístupná veřejnosti. Čína přistupuje k masivnímu testování a přísným opatřením i v případech, kdy nových případů koronaviru přibývá denně v řádu několika jednotek. Cílem takového postupu je podle úřadů dosáhnout nulového přírůstku nových případů nákazy.

Reklama

Doporučované