Hlavní obsah

Rozkol v první linii. Hygienici si stěžují na kolegyni, že je pomlouvá u Babiše

Foto: Facebook/Andrej Babiš

Ředitelka jihočeské hygieny na snímku s premiérem, který vznikl na setkání minulý týden. Na ředitelku Kvetoslavu Kotrbovou si stěžují kolegové, že je před premiérem pomlouvá.

Reklama

Ředitele krajských hygien rozzlobilo, jak se během videokonferencí s Andrejem Babišem chovala jejich jihočeská kolegyně Kvetoslava Kotrbová.

Článek

Koncem dubna se čtrnáct ředitelů krajských hygien posadilo k počítačům k pravidelné videokonferenci s Andrejem Babišem. Premiéra zajímalo, jestli půjde spustit chytrá karanténa – klíčový projekt pro dohledávání nemocných s koronavirem.

Jak popisuje řada účastníků, během videokonference se Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje, pustila do svých kolegů, jak – na rozdíl od ní – pandemii nezvládají. Třeba jak si neporadili s problémem rizikových pendlerů nebo právě s nastartováním chytré karantény.

Zatímco v jižních Čechách běží všechno na jedničku.

„Vlastně ten formát videokonference zneužila k tomu, aby vyzdvihla, jak u ní v regionu je všechno v pořádku. A ostatní by měli nejdřív slézt ze stromu,“ potvrdil dění na videokonferenci ředitel jihomoravské hygieny David Křivánek.

A protože už to podle kolegů bylo poněkolikáté, co se takhle českobudějovická ředitelka Kotrbová chovala před premiérem a dalšími klíčovými lidmi z protikoronavirového štábu, sepsalo devět ze čtrnácti krajských hygieniků dopis adresovaný na ministerstvo zdravotnictví.

Státního tajemníka ministerstva v dopise upozorňují, že se Kvetoslava Kotrbová dlouhodobě uchyluje k „nepravdivým, dehonestujícím a zavádějícím výrokům“.

„Jsme svéprávní lidé a máme svoji hranici, kterou stran invektiv vůči nám již nejsme ochotni dále překračovat,“ píše devět krajských ředitelů v dopise, jehož kopii Seznam Zprávy získaly.

V jižních Čechách jsme nejlepší

Podle svědectví krajských hygieniků jihočeská ředitelka Kotrbová během videokonferencí také například řekla, že v Praze – opět na rozdíl od Českých Budějovic a okolí – hygienici málo testují. Čísla přitom dokládají opak: v Praze provedou hygienici osmnáctkrát víc odběrů (při stejné počtu zaměstnanců) jako na jihu Čech.

V hlavním městě jsou navíc přes dva tisíce případů onemocnění, v Jihočeském kraji jen necelé dvě stovky. Jak plyne z dopisu a ze svědectví, jindy zase ředitelka Kotrbová kritizovala, že se ostatní špatně připravili na otevření hranic pro pendlery – lidi, kteří dojíždějí za prací za hranice. Konkrétně že jižní Čechy mají jediné odběrové místo, kde se mohou lidé nechat otestovat. Nebyla to pravda, stejné v té době měli i v Plzni.

Foto: KHS v Českých Budějovicích, Seznam Zprávy

Adam Vojtěch a Kvetoslava Kotrbová.

Jednou, když už byla situace vyhrocená, do debaty zasáhl i premiér se slovy „přece se tady nebudeme hádat“.

„Ty útoky byly nevybíravé. Přitom teď bychom měli táhnout za jeden provaz,“ řekla Seznam Zprávám Lenka Petráková, ředitelka hygienické stanice v Karlových Varech.

„Nevíme, kdy to skončí a všichni jsme unavení. Ale takovéhle nekolegiální projevy – navíc před premiérem – rozhodně nejsou namístě,“ dodala i Lenka Pešáková, která vede Krajskou hygienickou stanici v Olomouci.

„Haló? Neslyším vás“

Seznam Zprávy kontaktovaly i Kvetoslavu Kotrbovou.

Jihočeská ředitelka nejprve do telefonu ochotně potvrdila, že má čas na rozhovor. Poté, co se dozvěděla, proč ji reportér Seznam Zpráv volá, začala opakovat: „Haló? Haló? Já mám snad pokažený telefon… Haló?“

Na další volání už ředitelka Kotrbová nereagovala. Esemesku se žádostí o vyjádření si přečetla, ale neodpověděla ani nezatelefonovala zpět.

Podle informací Seznam Zpráv si Kvetoslava Kotrbová před premiérem stěžovala také na hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou a na to, jak se s epidemií vypořádává a jaká se zavádí opatření. Rážové se ostatní krajští ředitelé v dopisu jednoznačně zastali.

„Je nehorázné a zjevně účelové obviňovat hlavní hygieničku jako jednotlivce, kdy obtížná rozhodnutí činí týmy odborníků,“ napsali ředitelé.

„O situaci někteří z nás vyrozuměli jak pana premiéra, tak i pana ministra zdravotnictví, a pokud paní ředitelka výrazně nepřehodnotí svoje chování, budeme se bránit vůči podobnému chování dalšími prostředky, které nám právní řád dává,“ uvedli také v dopisu.

Dopis ředitelé odeslali na ministerstvo 4. května. Kdo a jak spor řešil či řeší, se nepodařilo zjistit – tiskový odbor ministerstva na dotazy Seznam Zpráv neodpověděl.

Kotrbová je v resortu považována za oblíbenkyni ministra Adama Vojtěcha (nominován za ANO). Oba jsou z jižních Čech, dceru Kvetoslavy Kotrbové ministr zaměstnává jako svou poslaneckou asistentku.

Seznam Zprávy pak letos v lednu uvedly, že o Kvetoslavě Kotrbové se v resortu hovořilo jako o adeptce na post hlavní hygieničky (viz odkaz výše).

Reklama

Související témata:

Doporučované