Hlavní obsah

Rozkopané Česko. Hlavně cesta na jih bude v létě asi dlouhá

Cesta na jih, D1 nebo plzeňská dálnice. Tady čekejte v létě kolony.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zásadní omezení bude u hranic s Rakouskem u Dolního Dvořiště. Dá se čekat, že nápor vozů vytvoří v létě velké kolony.

Článek

Léto je tradičně období, kdy se silničáři vydají opravovat silnice nebo dálnice. Bude to tak i letos, z dostupných údajů vyplývá, že těžká situace bude zejména pro řidiče, kteří zvolí trasu na jih směrem na České Budějovice a hranici s Rakouskem v Dolním Dvořišti.

Po této trase jezdí pravidelně v létě tisíce řidičů buď do Rakouska, nebo ještě dál na jih k moři. Na několika místech této obvyklé cesty však hrozí v létě nemalé zdržení.

To nejzásadnější se odehraje nejspíš právě u hraničního přechodu s Rakouskem.

V červenci by se tady měla začít opravovat silnice v úseku mezi Dolním Dvořištěm a státní hranicí. Povrch vozovky se sice bude měnit pouze na krátkém úseku v délce 1,4 kilometru, ale jde o dopravně velmi vytížený tah.

„Za nejpodstatnější považuji uzavírku na státní hranici, kterou předpokládáme zhruba v průběhu července a srpna v dálce asi 8 týdnů,“ řekl Seznamu vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Jihočeského kraje Jiří Klása.

Stavba na státní hranici by měla být organizována tak, aby vždy polovina silnice byla průjezdná.

„Takže by tam mělo dojít k dílčímu, nikoliv zásadnímu zpomalení. To znamená, že se tam projede stavbou a řidiči tam musí být trpěliví,“ uvedl Jiří Klása.

Už nyní se na jihu Čech opravuje silnice I/3 v úseku Bukovec-Holkov v délce 3,2 kilometru. Řidiči tudy jezdí sníženou rychlostí. Mění se tu povrch vozovky a ještě v těchto dnech je na místě těžká technika a pracuje se. Práce by měly skončit do konce měsíce.

Hned jak skončí oprava silnice u Holkova, je v plánu další. A to na silnici mezi Velešínem a Zvíkovem. Omezení na vozovce by mělo trvat pět až šest týdnů.

Na místa očekávaných potíží na celé zmíněné trase se podívejte v úvodní reportáži.

Mapa ŘSD: Řidiču musí počítat s řadou omezení na dálnicích

Klasika na D1

Trpělivost budou muset mít řidiči i na dálnici D1.

Mezi 11. a 15. kilometrem plánuje Ředitelství silnic a dálnic opravu dálnice od 9. června. Na tomto úseku se bude pracovat do září.

V současnosti se pracuje na D1 například v úsecích Jihlava - Velký Beranov nebo Velké Meziříčí. Podle údajů ŘSD by stavba mezi Jihlavou a Velkým Beranovem měla být dokončena v červenci a mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou by mělo být hotovo během srpna.

ŘSD by v letní sezoně chtělo na Vysočině začít nově opravovat úsek Velký Beranov - Měřín, kde ale stavební povolení napadlo sdružení Děti Země.

Velké opravy plánuje ŘSD zatím bez konkrétního termínu na dálnici D10 v úseku Radonice-Benátky nebo na dálnici D11 mezi 62. a 63. kilometrem.

Opravy v hlavním městě

Silničáři v Praze budou podle ČTK letos v létě opravovat nedaleko hlavního nádraží Wilsonovu ulici, která je součástí severojižní magistrály. Rekonstrukce čeká rovněž frekventovanou Kamýckou ulici. Pokračovat budou již započaté opravy v Libušské nebo Husitské ulici.

Ve Wilsonově ulici se bude pracovat na dvou místech. Nejprve začnou opravy 2. července v oblasti mimoúrovňové křižovatky Bulhar. Práce tu potrvají do 30. července. Bude uzavřen vždy jeden jízdní pruh. Ve zbylém úseku se uskuteční druhá část oprav od 10. července do 20. srpna. Také v tomto případě pojedou řidiči pouze jedním pruhem.

Celé prázdniny bude uzavřena Kamýcká ulice. „S ohledem na rozsah a nutnost použité technologie bude stavební akce probíhat za lokálních částečných uzavírek komunikace,“ píše se v materiálu schváleném radními.

Reklama

Doporučované