Hlavní obsah

Rozloučení s bývalou první dámou USA Barbarou Bushovou se zúčastnili čtyři bývalí prezidenti, Trump se omluvil

Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Obřad byl prostý, proslov přednesli syn Jeb, přítelkyně Susan Bakerová a historik Jon Meacham.

Článek

Pohřeb Barbary Bushové, manželky George Bushe staršího, se odehrál dnes v Texasu. Pohřbu se zúčastnili oba bývalí prezidenti Bushové, Laura Bushová, bývalý prezident Barack Obama s manželkou Michelle a Bill Clinton s manželkou Hillary.

Navzdory zvyklostem se z účasti na pohřbu omluvil prezident Donald Trump, který prohlásil, že se pohřbu nezúčastní z respektu, jenž chová k Barbaře Bushové. Od prezidentských voleb v roce 2016 Trump nemá s rodinou Bushových nejlepší vztahy. Misto něj se pohřbu zúčastní jeho žena Melanie.

Na základě přání Bushové se obřad odehrál v episkopálním kostele svatého Martina v Houstonu. Zúčastnilo se ho zhruba 1500 smutečních hostů. Tělo Barbary Bushové bude uloženo v Prezidentské knihovně a Muzeu George Bushe v College Station v Texasu. Pohřbena bude vedle dcery Robin, která jako dítě zemřela na leukémii.

Bushová byla druhou ženou v historii, jejíž manžel i syn se stali prezidenty Spojených států. Zemřela v úterý ve věku 92 let ve svém domě v Houstonu. Před smrtí trpěla chronickou obstrukční plicní chorobou a také jí selhávalo srdce. Zdravotní potíže ji zavedly do nemocnice, Bushová se ale navzdory radám lékařů rozhodla nepokračovat v léčbě.

Reklama

Doporučované