Hlavní obsah

Rozloučení s princem Philipem bude 17. dubna. Už se ví, kdo přijede

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pohřeb vévody z Edinburghu se bude konat ve Windsoru příští sobotu, oznámil Buckinghamský palác. Informovala o tom stanice BBC.

Článek

Podle mluvčího Buckinghamského paláce tato událost má být „slavnostním královským pohřbem“, nikoli státním pohřbem. Podle agentury Reuters jde o malou soukromou záležitost, zbavenou velkoleposti tradičních královských ceremonií kvůli omezením proti šíření nákazy koronavirem i kvůli známé princově nechuti vyvolávat rozruch okolo vlastní osoby.

Podle informací britské televizní stanice BBC by se měl obřadu zúčastnit i Philipův vnuk, vévoda ze Sussexu Harry. Přiletí z USA, kde žije s manželkou Meghan. Ta se ale pohřbu z důvodu jejího těhotenství nezúčastní. Vévodkyně ze Sussexu totiž čeká druhé dítě, které se má narodit v létě.

Podle britského listu The Guardian princ Harry bude muset nejméně do pětidenní karantény, a to v souladu se současnými nařízeními britské vlády.

Podle sdělení paláce se zádušní mše bude konat v kapli svatého Jiří na Windsoru. Obřadu bude předcházet celostátní minuta ticha. Pohřeb se uskuteční bez přístupu veřejnosti. V Británii také začal platit osmidenní státní smutek.

Královský palác rovněž uvedl, že počet truchlících bude omezen na třicet. Bohoslužba se bude konat v souladu s restrikcemi zavedenými kvůli šíření koronaviru, a proto se očekává, že členové královské rodiny, včetně samotné panovnice, budou mít na obličeji nasazené roušky.

Manžel britské panovnice Alžběty II., vévoda z Edinburghu, zemřel v pátek ve věku 99 let na zámku Windsor. Na počest prince Philipa se rozezněly dělostřelecké salvy, lidé nosí květiny před Buckinghamský palác i hrad Windsor.

Reklama

Doporučované