Hlavní obsah

Rozloučení se Stephenem Hawkingem se budou moci zúčastnit i cestovatelé v čase

Na uložení Hawkingova popela se mohou přijít podívat i „lidé z budoucnosti”.Video: Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Oficiálního rozloučení se zesnulým britským fyzikem Stephenem Hawkingem se budou moci zúčastnit i cestovatelé v čase. Pietní akce uložení jeho popela ve Westminsterském paláci v Londýně proběhne 15. června a účast zájemcům z budoucnosti umožnila fyzikova rodina.

Článek

Rodina dala k dispozici veřejnosti celkem tisícovku lístků, o které si mohli lidé zažádat skrze portál Hawkingovy nadace. Do formuláře zájemci musejí uvést datum narození. To ale je možné nastavit až na 31. prosince roku 2038.

Rodina tuto možnost nabídla proto, že Hawkingova nadace tvrdí, že cestování v čase může být možné, protože dosud nebylo spolehlivě prokázáno, že takovýto přesun nelze uskutečnit. Zesnulý britský teoretik v roce 2009 umožnil cestovatelům v čase oslavit jeho sedmašedesátiny, když pozvánky na večírek, který pořádal, rozeslal až několik dní po události. Fakt, že na ní byl sám, označil za experimentální důkaz nemožnosti cestovat v čase.

Foto: Pol Symtas, Youtube.com

Britský fyzik v roce 2009 uspořádal oslavu narozenin, pozvánky ale rozeslal až o pár dní později.

O rozloučení s Hawkingem je velký zájem. V prvních 24 hodinách od otevření registrace požádalo o pozvánku dvanáct tisíc lidí z více než padesáti zemí. Tisícovku šťastných vybere fyzikova rodina náhodně. Tisíce lidí přilákal také vědcův březnový pohřeb v Cambridge. Ten byl sice jen pro zvané, ale lidé zaplnili ulice města.

Hawking, považovaný za nejvýraznějšího teoretického fyzika současnosti, zemřel ve věku 76 let letos v březnu. V jeho vědecké činnosti, ve které se zaměřil na vznik vesmíru, velký třesk či černé díry, mu nezabránila ani neurodegenerativní choroba, kvůli které byl upoután na invalidní vozík. Své znalosti předával i široké veřejnosti, vysoce ceněná je především jeho populárně vědecká publikace Stručná historie času.

Reklama

Související témata:

Doporučované