Hlavní obsah

Rožnovský skanzen představí lidem velikonoční tradice on-line

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku se ve čtvrtek pekly velikonoční mazance, vyráběly velikonoční metličky, konaly se i tradiční velikonoční obchůzky.

Článek

Kvůli opatřením souvisejícím s pandemií koronaviru však u příprav na Velikonoce nebyla jako v předchozích letech veřejnost, velikonoční akce přitom do skanzenu tradičně lákaly tisíce návštěvníků. Muzeum se však rozhodlo velikonoční tradice zachytit na kameru a lidem je představí na webových stránkách a sociálních sítích muzea.

„V této složité době se snažíme našim příznivcům přenést kousek muzea do jejich domova. V předešlém období jsme se setkali s velkým zájmem veřejnosti po poznání zvyků a tradic. Proto jsme se rozhodli pokračovat v našich on-line aktivitách a připravili jsme nový cyklus s názvem Dajte vajíčko malované, který bude probíhat na webových stránkách a sociálních sítích muzea,“ uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Lidé uvidí videa i archivní fotografie. „Připomeneme si vybrané okamžiky velikonočního období a osvětlíme známé i pozapomenuté zvyklosti, které se k této době váží. Chybět nebudou tradiční recepty a zajímavé návody,“ uvedl Ondruš.

Muzeum již například zaznamenalo výrobu tradičních rožnovských vyškrabovaných kraslic. Dnes se pekl mazanec na slano i na sladko, vařila se také pučálka, což je naklíčený a opražený hrách. Mladí chlapci předvedli obchůzky, kdy na Zelený čtvrtek takzvaní klapotáři či rapačáři obcházejí vesnicí a hlukem nahrazují mlčící kostelní zvony.

Reklama

Doporučované