Hlavní obsah

Schillerová si nechala „vatu“ na zrušení superhrubé mzdy

Foto: Profimedia.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Jak došla ministryně Alena Schillerová ke schodku 320 miliard?

Článek

Podseknout příjmy a nadsadit výdaje.

Ministerstvo financí používalo v přípravě rozpočtu 2021 stejně rozmáchlou tužku, s jakou v červenci sepisovalo navýšení letošního deficitu na 500 miliard korun.

Koncem října se letošní rozpočet propadl do deficitu 253 miliard, a pokud se bude bilance zhoršovat stejným tempem jako dosud, sotva překročí 300 miliard. Daně se vybírají lépe, než se čekalo, a utrácet se nedaří, ať už se jedná o investice, anebo sociální dávky.

Čert na zdi

Ministerští úředníci přesto dál malují čerta na zeď. V rozpočtu 2021 to ukazuje například plán na výběr jedné z důležitých daní. Rozpočet na letošní rok očekával na daních z příjmů ještě před příchodem koronaviru částku přes 300 miliard, v červenci se výhled revidoval na 200 miliard. Za devět měsíců však finanční úřady vybraly 180 miliard, a pokud se výběr příjmových daní udrží do konce roku na úrovni třetího čtvrtletí, překročí konečná částka 250 miliard.

Stejnou částku 250 miliard při výběru daní z příjmů ovšem předpokládá také rozpočet, který ministryně financí Alena Schillerová poslala na vládu, i když předpokládá čtyřprocentní ekonomický růst.

Tímto způsobem je snadné dojít k výsledku, že na všech daních a pojistném stát v příštím roce přijde proti letošnímu rozpočtu o 119 miliard korun.

Opačné pochybnosti nabízí rozpočet 2021 na stránce výdajů, byť v menší míře.

Dá se věřit tomu, že sociální správa zaplatí proti roku 2020 o čtyřicet miliard víc za důchody a že Ministerstvo školství přihodí dalších 20 miliard na učitelské platy, které se mají opět zvýšit o devět procent. Částka 53 miliard navíc pro zdravotní pojišťovny dopovídá slibu premiéra Andreje Babiše z letošního dubna – jenom není jisté, jestli pojišťovny takový přídavek potřebují, když měly v srpnu na účtech zůstatek 62 miliard.

Těžko však věřit tomu, že se Státnímu fondu dopravní infrastruktury podaří utratit sto miliard, jež dostane od Ministerstva dopravy, do kterých se navíc nepočítají příjmy z daní, mýtného a plánovaných půjček. Možné by to bylo jen v případě, že zvýší investice na dvojnásobek.

V návrhu rozpočtu se schodkem 320 miliard se skrývá „vata“ na úrovni 100 miliard. Tuto rezervu bude možné využít na srovnání výpadku, který by nastal, pokud se zruší superhrubá mzda a daň z příjmů zaměstnanců se bude počítat z hrubé mzdy.

Reklama

Doporučované