Hlavní obsah

Co se stane, když nezměníme daně a důchody: Česko zlomí dluhy

Co se stane, když nezměníme daně a důchody: Česko zlomí dluhy.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

České veřejné finance jsou při zachování stávajícího nastavení daňové politiky a výdajů dlouhodobě neudržitelné. Dluh veřejných financí by především kvůli stárnutí populace při zachování současné situace dosáhl v roce 2069 až 222 procent hrubého domácího produktu (HDP). To je více, než nyní vykazuje jakákoli země Evropské unie.

Článek

Ve své druhé Zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí to dnes uvedla Národní rozpočtová rada. Zároveň upozornila, že zpráva není odhadem faktického vývoje, ale jen simulací.

„Jde o simulaci vývoje, který by nastal bez změn daňových a výdajových politik. Hlavní příčinou dlouhodobé neudržitelnosti českých veřejných financí je nesoulad mezi současným nastavením legislativy na jedné straně a očekávaným demografickým vývojem na straně druhé,“ uvádí zpráva. S postupným stárnutím populace totiž nebude spojen pouze rostoucí objem výdajů na důchody, ale i zvýšené nároky na zdravotní a dlouhodobou péči.

Zadlužení veřejného sektoru by podle zprávy při současném stavu zůstalo přibližně do poloviny 30. let stabilizované. Zákonem stanovená tzv. dluhová brzda by podle rady byla překonána kolem roku 2047. Zákonem daná dluhová brzda stanoví, že pokud dluh veřejného sektoru překročí 55 procent HDP, musí vláda předložit návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a fondů.

Veřejný dluh v poměru k HDP má ČR nyní 32,7 procenta a v rámci EU je jeden z nejnižších. EU požaduje podle současných pravidel dluh země pod 60 procenty HDP. Nejlépe je na tom Estonsko s 8,4 procenta, nejhůře Řecko (181,1 procenta) a Itálie (132,2 procenta).

Reklama

Doporučované