Hlavní obsah

Rozpolcenou společnost spojí jen válka nebo pořádná vize, říká milionář ze slavného rodu

U dnešních politiků, aby člověk nosnou myšlenku pohledal. Zhruba tak hodnotí Martin Wichterle aktuální situaci v pořadu Kam to bude?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Často se rozhoduju pod vlivem emocí, a pak se toho leknu, ale to bývá pozdě, přiznává úspěšný podnikatel Martin Wichterle.

Článek

Za první republiky díky euforii z nabyté samostatnosti národ víc držel při sobě. Taky tehdy lidi držel při sobě strach z nebezpečného souseda. Dnes je společnost atomizovaná. A je to asi známka toho, že se máme až moc dobře, zlenivěli jsme a staráme se jenom sami o sebe, uvažuje v novém díle pořadu Kam to bude? jeden z nejúspěšnějších podnikatelů v Česku Martin Wichterle.

Sám navazuje na prvorepublikovou značku Wikov pradědečka Karla. Ten ve své továrně vyráběl auta a zemědělské stroje. Dědeček Otto byl zase světově proslulým chemikem a vynálezcem očních čoček. A mimochodem Wichterlova babička Linda, jíž manžel Otto zásoboval domácnost všemi technologickými novinkami, letos oslavila 102. narozeniny.

Jak společnost rozpohybovat? „Buďto se dá vybudit nějakým válečným konfliktem, což bychom dopadli bídně, nebo nadšením, nějakou vizí, která převáží i nad osobním zájmem a udělá radost víc než jen pár lidem,“ vypráví v Kam to bude? novopečený viceprezident Svazu průmyslu a obchodu Wichterle.

Jak si sám představuje, že by taková vize měla vypadat? Mohou ji přinést současní politici? Nebrání k tomu jistá nevraživost k elitám? A kde se u nás vlastně vzala? Odpouští se v Česku úspěch? A co vlastně geologa, který se vrhl na strojařinu, přimělo k tomu zachraňovat české sklářství?

I na to odpovídá otevřeně Martin Wichterle v novém díle pořadu Kam to bude? Tento díl vznikl s přispěním společnosti Mototechna ze skupiny AURES Holdings, a. s.

Pořad Kam to bude? vysílá celoplošná Televize Seznam, nebo si jej můžete pustit nahoře ve videu.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Můžete nás také sledovat na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované