Hlavní obsah

Rozpory v okruhu Trumpových poradců. Bolton se údajně snažil Kima od summitu odradit

Trumpův poradce John Bolton se údajně snažil zamezit summitu s Kim Čong-unem.Video: AP

 

Reklama

Bezpečnostní poradce Donalda Trumpa John Bolton byl před plánovaným setkáním s Kim Čong-unem odstaven na druhou kolej. K rozporům uvnitř tábora amerického prezidenta dochází kvůli rozdílným postojům vůči KLDR. Bolton se údajně severokorejského lídra od schůzky snažil odradit. Informovala o tom CNN.

Článek

Podle reportéra americké televize CNN Willa Ripleyho chtěl John Bolton Kim Čong-una znejistit slovy o takzvaném libyjském modelu, kdy současnou americkou strategii pro jednání se Severní Koreou přirovnal k té z počátku druhého tisíciletí při jednáních s Libyí. Diktátor Muammar Kadáffí se tehdy po pádu režimu Saddáma Husajna v Iráku vlastního jaderného programu vzdal.

Později byl ale při státním převratu svržen a zavražděn. Rebelské skupiny v boji proti režimu podporovaly i Spojené státy.

O libyjském modelu podle CNN Bolton před médii hovořil, aniž by to konzultoval s prezidentem Trumpem nebo dalšími členy jeho blízkého okolí. Boltonova slova do jisté míry později pro Fox News zopakoval viceprezident Mike Pence, učinil tak ale už s Trumpovým požehnáním.

Bolton se ke snaze odradit Kima od setkání s americkým protějškem měl odhodlat kvůli obavám z nevýhodnosti případných dohod. Přestože Severokorejci před zraky médií zničili testovací středisko jaderných zbraní, konkrétní sliby o zrušení jaderného programu nenabídli.

Bolton se kvůli svému postoji vůči KLDR dostává do sporů zejména s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Na doporučení šéfa americké diplomacie chyběl už při setkání se severokorejským vyslancem Kim Jong-čcholem ve Washingtonu. Toho přivítal Trump v Oválné pracovně pouze za přítomnosti Pompea.

Pompeo Boltonovu přítomnost při jednání se Severokorejci podle zdrojů americké televize uvnitř Bílého domu označil za „kontraproduktivní“ a podezírá ho ze snahy prosadit „vlastní agendu“. Podle mluvčí Bílého domu ale mezi oběma muži nepřátelství nepanuje.

Trumpův poradce John Bolton není v asijské zemi populární už delší dobu, v roce 2003 ho za vlády George W. Bushe severokorejská státní média označila za „lidský odpad“ a „pijavici“.

Reklama

Doporučované