Hlavní obsah

Obrázky z pozoruhodného příběhu plejtváka myšoka z Národního muzea

Odborníci z Národního muzea už přes dva měsíce pracují na největším předmětu ze sbírek, slavné kostře plejtváka myšoka. Symbol muzea nebyl nikdy kompletně restaurován. Kostra velryby je v muzeu už více než 100 let.

Reklama

Článek

4. listopadu 1885 se rybář Gunnar Nilsen Lyngøen procházel po pobřeží norského ostrova Lyngøy, když si v průlivu všiml mrtvého těla kytovce, které na pláž vyvrhla bouře. Místní rybáři tělo rozsekali a zužitkovali cenný materiál - maso, tuk a kostice. Kostru pak zřejmě nabídli k prodeji.

Zhruba někde tady do příběhu cesty plejtváka myšoka z vod Severního moře do Prahy vstupuje polární badatel, diplomat a politik Fridtjof Nansen. Nansen si přijel kostru kytovce vyzvednout a převezl ji do Bergenu, kde dohlížel na její vypreparování. Čistý skelet pak nabídl na prodej za 2000 říšských marek.

Možnost odkoupit plejtváka se donesla až do pražského hostince U Gebauerů, kde se 12 měšťanů koncem roku 1887 dohodlo, že se na kostru složí a věnují ji do nové budovy Musea království Českého, dnešního Národního muzea.

Podívejte se v přiložené fotogalerii na dobové snímky i na ty aktuální, z restauračních prací.

+10

Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru je nyní Národní muzeum zavřené. Jeho zaměstnanci zatím pracují na virtuální podobě aktuálních i plánovaných výstav a chystají vzdělávací videa se zajímavostmi pro žáky základních škol na YouTube kanálu muzea.

Reklama

Související témata:

Doporučované