Hlavní obsah

Rozsáhlé kolony kamionů na hranicích a hodinová zpoždění vlaků. Celníci protestují proti brexitu

Francouzští celníci protestují proti brexitu.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Proti brexitu protestují i francouzští celníci. Od pondělí zavedli kontrolní normy, které by platily po odchodu Británie z Evropské unie. Několik vlaků směřujících do Londýna nabralo hodinová zpoždění, na hranicích se tvořily kilometrové zácpy kamionů. V Bruselu pokračují další vyjednávání o dohodě, EU ale žádný průlom neočekává.

Článek

Celníci na severu Francie se od pondělí snaží protestními zesílenými kontrolami domoci zvýšení prostředků na svou činnost kvůli nadcházejícímu brexitu. U ústí tunelu pod Lamanšským průlivem a v přístavu v Calais provádějí kontroly podle norem, které vejdou v platnost po odchodu Británie z EU. Několik vlakových spojů mezi Paříží a Londýnem proto dnes mělo více než hodinové zpoždění a v kilometrových zácpách čekalo dohromady asi 3200 kamionů, píše francouzský tisk.

Celníci už podle médií dosáhli prvního vítězství, když jim ministr pro rozpočet Gérald Darmanin přislíbil schůzku. Měla by se konat začátkem příštího týdne.

Předseda vlády Édouard Philippe už dříve oznámil, že vláda do roku 2020 najme 700 nových celníků. Podle odborů to ale nestačí. V calaiském přístavu nyní pracuje 64 celníků, u eurotunelu 300, ti občas vypomáhají svým kolegům v Calais.

„Pokud se Británie stane třetí zemí, budou potřeba hlubší kontroly. Dnes vidíte, co se bude dít. Sedm set nových celníků pro celou Francii je málo," řekl deníku Le Figaro jeden z odborářů a celníky vyzval k celonárodní stávce.

Britové se v Bruselu snaží vyjednat novou dohodu, především kvůli irské pojistce, která má sloužit jako dočasné řešení zabránění přísných kontrol na hranicích se Severním Irskem a Irskem. Vyjednávání ale podle zdrojů agentury Reuters a serveru Independent krachují. Reuters cituje i nejmenovaného zástupce Evropské unie, podle nějž Brusel žádný průlom do víkendu neočekává. Mluvčí Evropské komise vzápětí potvrdil, že úterní rozhovory byly „těžké“ a řešení nebylo nalezeno.

Velká Británie opouští Evropskou unii za 23 dní 29. března. Britský parlament ale do této doby neschválil dohodu, kterou s EU vyjednala britská premiérka Theresa Mayová.

Diplomaté podle Reuters spekulují, že pokud by se unijním a britským vyjednavačům podařilo během víkendu dosáhnout dohody, mohla by v pondělí do Bruselu zamířit premiérka Theresa Mayová, aby ji politicky podpořila. V úterý by pak o brexitové smlouvě hlasoval britský parlament.

O dohodě bude britský parlament hlasovat nejpozději 12. března. Pokud poslanci dohodu neschválí, dá jim Mayová možnost odejít bez dohody nebo požádat Evropskou unii o odklad brexitu.

Reklama

Související témata:

Doporučované