Hlavní obsah

Rozsáhlé požární akce v Kalifornii komplikovalo pomalé připojení k internetu. Poskytovatel odmítl data zrychlit

Kalifornii letos zasáhly nejničivější požáry v historii země.Video: AP

 

Reklama

Kalifornští hasiči se při náročných požárních akcích museli kromě plamenů potýkat s nepříjemností ve formě pomalého internetového připojení. Místní poskytovatel telekomunikačních služeb odmítl bezplatně připojení zrychlit. Teď rozhodnutí lituje.

Článek

Hasičský sbor v severní Kalifornii nařkl poskytovatele telekomunikačních služeb Verizon Wireless ze záměrného zpomalování rychlosti dat. To zapříčinilo nefunkčnost některých hasičských hi-tech sledovacích zařízení, která byla potřebná při koordinaci požárních akcí, kde zasahovaly tisíce požárníků a záchranářů.

Kalifornský požár z letadla:

Video: Nela Vejvodová, Vanessa Kuo, Reuters

V soudním podání na skutečnost upozornil šéf požární ochrany v Santa Clara Anthony Bowden. „Internet je základním nástrojem při zajišťování komunikace při požárech a mimořádných událostech, zejména u událostí, jako jsou velké požáry, které vyžadují rychlé nasazení a organizaci tisíců záchranářů a stovek hasičských aut, letadel a buldozerů,” říká Bowden.

V minulých týdnech se kalifornští hasiči potýkali s největšími požáry v historii země a potřebovali se co nejrychleji dorozumívat skrze internet. To ale kvůli omezení datového toku nebylo možné. Telekomunikační společnost odmítala i přes výzvu bezpečnostních složek bezplatně zrychlit data.

Video: Reuters

Mluvčí Verizon Wireless nyní přiznává, že společnost udělala chybu a příště by v takových situacích měla omezení rychlosti dat zrušit. „V této situaci jsme měli zrušit omezení rychlosti ve chvíli, kdy nás o to zákazník požádal,” uvedla mluvčí Heidi Flatová.

Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

Aby hasiči udrželi komunikaci se záchrannými jednotkami v chodu, museli používat připojení od jiných poskytovatelů nebo vlastní zařízení.

Reklama

Doporučované