Hlavní obsah

Rozšíří Alex Král na poslední chvíli českou kolonii Kladivářů?

Foto: Profimedia.cz

Český záložník Alex Král zdraví fanoušky Spartaku Moskva, svého stále ještě mateřského klubu.

Reklama

Záložník Alex Král by se mohl stát třetím českým legionářem ve službách londýnského West Hamu United. Času moc nezbývá, přestupové okno v Anglii končí dnešní půlnocí.

Článek

Podle twitterového účtu Russian Football News je přesun Alexe Krále do londýnského West Hamu velmi blízko. Samotný hráčský agent Krále – bývalý fotbalista Karol Kisel – nyní v Londýně dojednává detaily transferu. Podle zdrojů Seznam Zpráv by se měl Alex Král do Londýna stěhovat v rámci hostování s opcí na dodatečný odkup, tedy podle stejného vzoru coby vyhlášená posila roku 2020, Tomáš Souček.

O tom, že se transfer Krále nerodí hladce, nemá smysl dlouze polemizovat. Se svým kmenovým klubem, Spartakem Moskva, má totiž český záložník podepsanou smlouvu až do léta 2024, což umožňuje ruskému velkoklubu vyjednávat ze silné výchozí pozice.

Již během uplynulé sezony se po britských ostrovech frekventovaně šuškalo o Králově potenciálním příchodu do východního Londýna. Není divu. Fanoušci Hammers oslavující stále ještě relativně nedávné příchody exslávistů Tomáše Součka a Vladimíra Coufala žijí krédem: „Co je české, to je dobré“. Ti nejzarytější nadšenci pak během loňské sezony pilně sepisovali seznamy slávistických a sparťanských potenciálních posil, jejichž finální podobu neváhali sdílet na sociálních sítích. Na dlouhých listinách hojně figurovalo pochopitelně i často skloňované jméno Alexe Krále.

V červnu těsně před propuknutím odloženého Eura veškeré spekulace stran Králova přesunu do West Hamu vyplavaly na povrch, jenže podle nejrůznějších fanouškovských serverů Kladivářů byl proti unáhlenému prodeji Králův chlebodárce. Ve Spartaku moc dobře věděli, že cena energického 23letého fotbalového materiálu může díky povedeným výkonům na ostře sledované akci vyletět do stratosféry, a tak se s jednáním nikam nehnali.

I přes svůj věk dokázal Král nasbírat za český národní tým už úctyhodných 22 startů. Jenomže na Euru, kde měl sehrát roli spolehlivého pilíře české zálohy, herně vyhořel. Mediální zájem na Ostrovech o fotbalistu s vizáží brazilské ikony Davida Luize v létě logicky poněkud pohasl.

Jenže Hammers, v současnosti druhý celek Premier League, disponují kádrem užším, než by bylo zdrávo. Kladivářům by stačilo, aby přišli vinou disciplinárních trestů nebo zranění o několik opor a rázem by kouč David Moyes prakticky neměl kam sáhnout. Toho si je management Londýňanů vědom, a tak pasivnější období, které rozčilovalo a znervózňovalo fanoušky, střídá nouzová investiční smršť.

V posledních hodinách na svých oficiálních stránkách přivítali Kladiváři vysoce hodnoceného francouzského stopera ze sousedního Chelsea, 26letého Kurta Zoumu. Během dnešní přestupové uzávěrky stihl West Ham sjednat i příchod kreativního středopolaře Nikoly Vlašiće, a to z adresy Královi dobře známé – CSKA Moskva. Za oba Londýňané vysázeli lehce přes 40 milionů liber, což by ale měli oba borci v brzké době splatit nadstandardními výkony.

Hammers tedy nakonec kádr vhodně posílili, ale jeden střípek navíc do koncepční mozaiky by rozhodně nebyl od věci. Vzhledem k tomu, že West Ham čeká bitva na poli náročné Premier League v kombinaci s dosud nepoznanou Evropskou ligou, lze očekávat, že opotřebování mužstva si vyžádá častější rotaci. K náročnému programu si připočítejme fyzicky namáhavou hru Hammers. Příchod kondičně nadstandardního Krále by se z logických důvodů mohl vyplatit, byť jde „pouze“ o formu hostování s následnou možnou koupí.

Podle serveru Transfermarkt se aktuální cena českého středopolaře pohybuje kolem deseti milionů eur. Ani to pro druhý celek průběžné tabulky Premier League není žádná nepředstavitelná překážka, nicméně opatrný krok formou hostování nelze v současné době nikomu vyčítat.

Zásadní otázkou je, co Hammers zamýšlí se svým největším klenotem středu pole – Declanem Ricem, jehož zázračné udržení přes enormní zájem zvenčí je všeobecně přičítáno covidové hospodářské depresi, která přidusila rozpočty největších zájemců.

O fotbalovém osudu Alexe Krále se dozvíme ještě dnes, přestupové okno v Albionu totiž končí dnes o půlnoci.

Reklama

Související témata:

Doporučované