Hlavní obsah

Rozsvěcení vánočního stromu v centru Prahy bude online

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát letos kvůli opatřením proti šíření koronaviru neuspořádá slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na Staroměstském náměstí.

Článek

Světla na stromu se rozsvítí v blíže neupřesněný čas a lidé se na záznam s hudebním podkresem budou moci podívat na internetu. Novinářům to dnes po jednání rady řekl radní Jan Chabr (TOP 09). Strom byl v neděli pokácen a v noci na úterý se bude vztyčovat. Následně se bude do pátku zdobit.

Vánoční strom na Staroměstském náměstí má letos na starosti městská společnost Technologie hlavního města Prahy místo soukromé firmy Taiko, která v minulosti strom zajišťovala jako součást vánočních trhů. Ty se však letos v centru města kvůli pandemii covidu-19 s největší pravděpodobností konat nebudou.

Magistrát i tak počítá s vánoční výzdobou a stromem, který měří 17,5 metru a pochází ze středočeské obce Kamenný Přívoz. Tradiční rozsvěcení stromu, při kterém se v minulosti náměstí zaplňovalo lidmi, však letos s ohledem na situaci nebude. „Bude online a nebudeme specifikovat čas, kdy to proběhne, zřejmě to bude někdy v nočních hodinách. Celý záznam s hudebním doprovodem bude možné sledovat online,“ řekl radní. Strom se rozsvítí zřejmě o prvním adventním víkendu.

Podle Chabra bude strom vyzdoben šesti kilometry světelných řetězů, 40 hvězdami a 300 vánočními koulemi. Světelná výzdoba bude rozvržena do podoby národní trikolory.

Radní dodal, že zatím stále platí rozhodnutí nepořádat velké trhy ani další tradiční program na náměstích v centru metropole. Finální rozhodnutí podle něj nicméně bude záviset na doporučeních vlády pro vánoční svátky, na které město zatím čeká. „Uvidíme, co nám k tomu předá vláda, a podle toho se zařídíme,“ řekl Chabr. Doplnil, že menší trhy v městských částech zřejmě v omezené míře v každém případě budou.

Reklama

Doporučované