Hlavní obsah

Roztržku mezi poslanci prošetřuje policie jako výtržnictví

Foto: Repro: Čt24, Seznam Zprávy

Roztržkou mezi poslanci se začali zabývat vyšetřovatelé.

Reklama

Obvodní státní zastupitelství potvrdilo, že prověřuje případ čtvrteční fyzické potyčky v Poslanecké sněmovně.

Článek

Vyšetřovatelé se začali zabývat případem potyčky, která se ve čtvrtek odehrála v Poslanecké sněmovně a kterou vyvolal poslanec Lubomír Volný, nespokojený s tím, že mu řídící schůze vypnul mikrofon u řečnického pultíku.

„Uvedenou věcí se bude pod dozorem zdejšího státního zastupitelství zabývat z úřední povinnosti policejní orgán z důvodu možného podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví,“ uvedl obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek pro Seznam Zprávy.

Mluvčí pražské policie Jan Daněk potvrdil, že se případem již zabývají. „Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení,“ doplnil.

Potyčka u místa řídícího schůze, kde si chtěl Lubomír volný násilím vynutit prostor pro sdělení svých vět, přerušila ve čtvrtek jednání o prodloužení nouzového stavu kvůli koronavirové pandemii. K ní zastává poslanec Volný postoj odmítačů nařízení, jimiž vláda z epidemiologických důvodů omezuje občany.

Volný během svého projevu přešel k útokům na sociální demokracii a předsedající sociální demokrat Tomáš Hanzel mu vypnul mikrofon. K potyčce, která se poté strhla u místa řídícího, se k Volnému a Hanzelovi seběhlo několik dalších poslanců, kteří se pokoušeli Volného odstrčit.

Za čin, jehož se svojí agresí mohl Lubomír Volný dopustit, stanoví paragrafy až dva roky vězení.

Poslancovým chováním se bude kromě policie zabývat imunitní a mandátový výbor. Ten by se k projednání jednání poslance Volného měl podle informací jeho místopřesedy Petra Gazdíka (Starostové) sejít v úterý ráno.

Gazdík bude podle svých slov požadovat nejvyšší trest - tedy pokutu ve výši jednoho poslaneckého platu.

„Nejedná se jenom v uvozovkách o potyčku poslanců, jde o napadné řídícího schůze a ten je z hlediska jednacího řádu posvátný. Nedovedu si představit, co by poslanec mohl udělat z hlediska porušení jednacího řádu víc, než co udělal pan Volný,“ vysvětlil Seznam Zprávám Gazdík.

Podle zákona o jednacím řádů může mandátový a imunitní výbor poslanci udělit za disciplinární přestupek povinnost omluvit se za nevhodný výrok ve stanovené lhůtě, nebo dát zmíněnou pokutu.

První variantu trestu si Gazdík podle svých slov neumí představit. „Bylo očividné, že poslanec Volný chtěl potyčku vyvolat. Nemyslím si, že kdyby výbor navrhl omluvu, že to pan poslanec udělá. Byla by z toho nedůstojná tahanice,“ dodal.

Lubomír Volný a také další poslanec Marian Bojko se při čtvrteční schůzi provinili ještě tím, že ignorovali vládou nařízená protiepidemická opatření, protože neměli roušky a odmítali si je na výzvy kolegů nasadit.

Porušení hygienických opatření bude případně řešit hygiena, nikoli policie.

„Nenošením roušky se orgány činné v trestním řízení nebudou zabývat, neboť není dáno podezření z trestného činu,“ doplnil obvodní státní zástupce Lelek.

Volný a Bojko se dostali do Sněmovny jako poslanci hnutí Svoboda a přímá demokracie pod vedením předsedy Tomio Okamury. Volný dříve vedl buňku SPD v Moravskoslezském kraji, ale celostátní vedení ji v únoru 2019 zrušilo. Poté společně s poslanci Marianem Bojkem a Ivanou Nevludovou poslanecký klub Okamurova hnutí opustili.

Předseda hnutí Tomio Okamura se od Volného incidentu ve Sněmovně distancoval.

Reklama

Doporučované