Hlavní obsah

Kroupa u Agrofertu nectil presumpci neviny a měl pochybné zdroje, zopakoval Zavoral před poslanci. To je jak za normalizace, oponovala Němcová

Informoval Kroupa o Babišovi neobjektivně? Měl by ředitel rozhlasu skončit ve funkci? O tom debatovali poslanci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Byly reportáže investigativního reportéra Janka Kroupy ohledně hospodaření Agrofertu objektivní? A jaká je situace v Českém rozhlase poté, co je jeho šéf René Zavoral označil za nevyvážené? Na to se ptali politici ze sněmovního volebního výboru.

Článek

Reportáž Janka Kroupy o tom, že koncern Agrofert, který donedávna vlastnil současný předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO), hospodaří na 1700 hektarech polností s neujasněnou majetkovou strukturou a na většinu pozemků pobírá dotace, odvysílal Český rozhlas loni na konci listopadu.

Poté ale začala rozhlasová rada řešit údajné účelové načasování reportáže a neobjektivitu. Někteří radní argumentovali, že v době odvysílání reportáže se Andrej Babiš sešel s prezidentem Milošem Zemanem kvůli jménům ministrů v tehdy sestavovaném kabinetu. Podle Kroupy ale bylo vše v pořádku. Tvrdí, že jeho reportáž prošla před zveřejněním editorskou kontrolou čtrnácti jiných zaměstnanců rozhlasu.

Na stranu kritiků se nejhlasitěji postavil poněkud překvapivě generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Kroupovy reportáže označil za nekvalitní. A to na základě jedné ze tří analýz, které nechal rozhlas vypracovat. Zbylé dvě analýzy pochybení v Kroupově práci nenašly. Navíc se později ukázalo, že Zavoral z analýzy použil jen část.

Kroupy se zastal nejen šéfredaktor rozhlasového zpravodajství Jan Pokorný, ale také více než dvě stovky zaměstnanců Českého rozhlasu, kteří podepsali petici proti Zavoralovi. Ten se posléze částečně omluvil.

K čemu dospěla rozhlasová rada? Byly skutečně Kroupovy reportáže neobjektivní? Nebo se jen chce René Zavoral zalíbit současnému premiérovi v demisi Andreji Babišovi? Právě na to chtěli znát odpověď poslanci ze sněmovního volebního výboru.

Na začátku jednání výboru se poslanci zabývali výročními zprávami o hospodaření a činnosti Českého rozhlasu za roky 2015 a 2016.

Poté ovšem debata přiostřila. „Je správné, že pan radní Kňourek doporučuje prostřednictvím článku na Parlamentních listech, kdo by se měl objevovat ve zpravodajství Českého rozhlasu?“ ptal se poslanec Pirátů Tomáš Procházka. „Člověk, který je členem rady, se podle mě nemůže takhle projevovat,“ doplnil poslanec.

„Mně si nikdy nikdo nedovolil říkat, co můžu psát a co kam můžu říkat… a nedej bože, kdyby si poslanec dovolil mi říkat, co kam můžu napsat,“ rozohnil se na výboru bývalý radní ČRo Štěpán Kotrba.

Ředitel rozhlasu René Zavoral k celé kauze řekl, že je v pořádku, aby se věcí zabývala rada: „Je to zcela běžné, že tohle řeší radní.“ A dodal: „Kdyby se to netýkalo Agrofertu, tak to tady vůbec nebudeme řešit. Podobné věci totiž řešíme permanentně.“ Zavoral také informoval, že ČRo odmítl předžalobní výzvu, která přišla předevčírem od Agrofertu. „A jsme připraveni se soudit. Ať soud rozhodne.“

Zároveň před poslanci Zavoral řekl, že redaktoři musí ctít kodex Českého rozhlasu, který podle něj byl v případě reportáží o Agrofertu porušen: „Kroupu a jeho kolegy jsem nabíral já. Nic se jim nestane. V reportáži ale Kroupa nectil presumpci neviny, jsou tam i pochybné zdroje. O tom, že se ta kauza bude vysílat, jsem věděl dopředu od pana Pokorného. Do ničeho jsem nezasahoval. Poté jsem ale o chybách Pokorného informoval.“ Kroupa řekl, že rada neměla o jeho vyjádření k celé věci zájem a nemohl tak svůj postup obhájit.

Do debaty se vložila i poslankyně ODS Miroslava Němcová: „My se bavíme o tom, jaká je situace ve veřejnoprávním médiu. My ve volebním výboru se máme starat o to, aby bylo toho médium nezávislé. Dovolím si nesouhlasit se Zavoralem, že rozbuškou bylo to, že reportáž byla o Agrofertu. Rozbuškou byla vaše reakce, že vybraní novináři budou vyškolení. To je jako normalizace.“ V narážce na Babiše a vlastnictví Mafry dodala: „Role veřejnoprávních médií je nyní o to klíčovější než dřív.“

Na volebním výboru vystupovali i členové rady Českého rozhlasu. Nejaktivnější byla její předsedkyně Hana Dohnálková: „Výroky Janka Kroupy se mi nelíbí, poškozuje instituci. Pan redaktor Kroupa nepřizná žádné pochybení. Neustále trvá na svém, že nic špatně neudělal.“ Na otázku místopředsedy volebního výboru Aleše Juchelky (ANO), jak situaci vnímají posluchači, Dohnálková přiznala, že chodí slova podpory i kritiky na obě strany.

„Máme i reakce k podpoře vedení rozhlasu. Posluchači píší třeba i to, že Kroupa není bulvární novinář a že si nemůže dělat, co chce. Někteří posluchači připomínají i Kroupova předchozí pochybení,“ doplnila Dohnálková.

Volební výbor se nakonec usnesl na tom, že „bere na vědomí situaci v Českém rozhlase. Oceňuje věcný přístup Rady ČRo a snahu vedení ČRo ke zklidnění situace. Žádá pak radu rozhlasu, aby ve spolupráci s vedením ČRo zajistila efektivnější posuzování souladu zpravodajských a publicistických příspěvků se zákonem o ČRo a s kodexem ČRo při současném zachování co nejvyšší nezávislosti novinářů veřejnoprávního média“.

Reklama

Doporučované