Hlavní obsah

Rozvadov je průjezdný bez kolon, na Folmavě je fronta 2,5 kilometru

Reklama

Dálniční hraniční přechod Rozvadov byl dnes ráno po sedmé hodině průjezdný bez kolon. Kvůli testování řidičů kamionů a pendlerů na covid-19 se tam minulý týden tvořily fronty dlouhé až 16 km, hlavně kamionů.

Článek

Na Folmavě na Domažlicku byla ve stejnou dobu fronta 2,5 kilometru, ale postupně ubývá. Další přechody v Plzeňském kraji jsou plynule průjezdné. Čekaly se větší fronty, protože do Německa, jež zavedlo na hranicích kontroly, jezdí kamiony i čeští pendleři směřující za prací denně nebo na celý týden.

Policejní hlídky na Rozvadově i Folmavě zůstávají a budou nadále regulovat kamiony i čekatele na test. Pravý pruh v Rozvadově je stále určený na testování, levý pro ty, kteří mají testy z vnitrozemí. Každý, kdo překračuje hranici, musí mít potvrzení o negativním testu v němčině nebo angličtině ne starší než 48 hodin. Musí mít předem udělanou digitální registraci pro vstup do Německa.

Plynulý provoz je také na hraničním přechodu Všeruby na Domažlicku. Polovina vozidel je nákladních, zbytek osobní. „Čekací doba je deset až patnáct minut, aut jezdí minimálně. Pendleři musí mít registraci a potvrzení, že pracují v kritické infrastruktuře – zdravotnictví nebo sociálních službách, nebo musí mít výjimku, že jsou pro zaměstnavatele nepostradatelní,“ řekl Václav Bernard (STAN), starosta Všerub na Domažlicku, kde je také silniční přechod.

Podle něj pro ně platí v podstatě stejná pravidla, jaká stanovili Němci před týdnem od neděle. Výjimku má sice nově více lidí, ale průjezd je plynulý bez problémů. Před týdnem byla fronta přes kilometr, i když pondělky bývají kritické, protože najíždějí kamiony i pendleři, kteří v Německu zůstávají přes týden. Je vidět, že za prací jezdí minimum pendlerů, kamionů je zhruba stejně.

Městys Všeruby u hranic poskytl v budově bývalé celnice dočasný azyl německé policii, která nonstop prověřuje řidiče mířící do Bavorska. V obci není testovací stanice, řidiči musejí mít negativní potvrzení o covidu-19 z vnitrozemí. Německo považuje ČR za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru. Od neděle 14. února obnovilo stálé kontroly na pomezí s ČR. Hranice mohou překračovat s negativním testem jen nákladní dopravci a někteří pendleři, jejichž práce je klasifikována jako nezbytná.

Reklama

Doporučované