Hlavní obsah

Rozvod lidovců se Starosty? Koalice zlákala osobnosti, rozpad je pro ně zklamáním

Večerní zprávy PONDĚLÍ 17. 7. 2017.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Už zítra se pravděpodobně opět bude přestavovat česká politická scéna. Sejde se širší vedení KDU-ČSL. Hlavní téma? Možný konec volební koalice se Starosty. Té hrozí podle průzkumů volební debakl.

Článek

Lidovci by dokonce kvůli tomuto spojení zřejmě zůstali přede dveřmi Sněmovny. I konec koalice ale bude lidovce něco stát. Řada osobností spojila své tváře právě s ambiciózním projektem svazku Starostů a lidovců. Podívejte se ve videu nahoře.

Důvod zřejmě už neodvratného rozpadu volební koalice KDU-ČSL a Starostů ilustrují i dva předvolební průzkumy z června. Oba jasně předpovídají volebnímu duu katastrofu - tedy tu, že lidovci a Starostové společně zůstanou před branami Sněmovny. Připomeňme, že pro vstup do ní potřebuje koalice dvou stran nikoliv pět procent hlasů jako samostatná strana, ale hned deset procent.

Před branami Sněmovny

Podle prvního volebního modelu od agentury CVVM by lidovci mohli doufat v 7,5 procenta, Starostové v jediné procento. Dohromady tedy 8 a půl, hluboko pod desetiprocentní hranicí. Druhý model z dílny agentury Stem je ještě méně optimistický. Lidovci by získali necelých sedm a půl procenta, Starostové by zůstali pod jedním procentem.

Jak moc může konec koalice ovlivnit pro obě strany říjnové sněmovní volby, na to ve studiu odpovídal reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší.

Reklama

Doporučované