Hlavní obsah

Rozvod, složité vztahy, vášeň pro práci? Co mají společného Irena Obermannová a Berenika Kohoutová

Pořad Intimní zpovědi se spisovatelkou Irenou Obermannovou a herečkou Berenikou Kohoutovou.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Muži mají v naší společnosti navrch, tvrdí spisovatelka Irena Obermannová. I proto po rozvodu vychovávala dcery s pomocí maminky tak, aby obstály a život je bavil. Že jim nikdy nemluvila do výběru povolání ani partnerů, potvrzuje i její mladší dcera herečka Berenika Kohoutová.

Článek

Irena by si zřejmě nesplnila sen z dětství, kvůli kterému šla na FAMU, a nestala by se spisovatelkou, kdyby se nerozvedla: „Když jsem byla vdaná, všechno jsem odevzdávala rodině – nestýkala jsem se s lidmi z branže, prostě jsem utírala dětem zadky. Zpětně si uvědomuji, že to byla chyba.“ Psát začala, aby po rozvodu dcery uživila.

Deník šílené manželky, který tu dobu popisuje, se stal bestsellerem. Když vzpomíná na ty roky, oklepe se. „Tenkrát jsem na vlastní kůži zažila společenský sešup, rozvedená žena byla málem považovaná za ku*vu. To se naštěstí za těch víc než dvacet let změnilo.“

Moje místa: Unikátní baroko, mystický Vyšehrad i zaplivané čtyřky. Podívejte se do světa Ireny Obermannové a Bereniky Kohoutové:

Pořad Moje místa se spisovatelkou Irenou Obermannovou a herečkou Berenikou Kohoutovou.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

Další opovržení zažila, když napsala Tajnou knihu o svém vztahu s Václavem Havlem. Nelituje, přestože se zhroutila a reakce okolí ji dostaly do péče psychiatra.

„Na ulici se na mě lidi usmívali, objímali a říkali, jak mi drží palce, novináři o mně psali strašně, hlavně ti, co tu knihu vůbec nečetli. Česká společnost je pokrytecká, milenka je tu méně než podčlověk. Přitom já jsem neřekla, že je o vztahu s prezidentem, považovala jsem ji za všeplatnou knihu o lásce,“ vysvětluje.

Její starší dcera Rozálie je úspěšná režisérka dokumentů, mladší Berenika zpěvačka a herečka, která vyhrála show Tvoje tvář má známý hlas, hraje titulní roli v muzikálu Šíleně smutná princezna a má na kontě řadu velkých televizních rolí. Právě jí patří druhá polovina Intimních zpovědí.

Je jí teprve sedmadvacet, přesto už má za sebou rozvod. Zahořklá není. „Každý má právo se rozejít. Pochopila jsem, že člověk se musí naučit odpouštět, aby mohl jít dál.“

Vztah a manželství s bývalým manželem Tatiany Vilhelmové byl častým soustem pro bulvár, teď Berenika doufá, že bude mít klid. „Můj současný partner je mimo branži,“ vysvětluje.

Po albu Berenika Meets Jazz, které vydala s Emilem Viklickým, teď připravuje nové. Tentokrát s Jiřím Burianem a Kapitánem Demem. „Zase dělám i texty, moc mě to baví, tak doufám, že se to povede.“

Jaký má dnes Berenika vztah se svou bývalou švagrovou Marikou Šoposkou a proč „usnul“ jejich blog Sedmikrásky? Proč Irena nemá odmalička ráda instituce a držela už v pěti letech hladovku? Jak podporuje svou dceru Rozálii, aby mohla pracovat s malým dítětem?

Celý pořad Intimní zpovědi si pusťte ve videu v úvodu článku. Televizní premiéry pořadu nepropásněte každé úterý od 20:30.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované