Hlavní obsah

Rozvolnění v ohrožení. Británie čelí o 40 % nakažlivější mutaci delta

Foto: Profimedia.cz

Záběr z londýnského metra.

Reklama

Podle britského ministra zdravotnictví je koronavirová mutace delta přibližně o 40 % nakažlivější než varianta, kterou vědci poprvé zaznamenali na území Spojeného království. Nad dalším rozvolňováním tak stále visí otazník.

Článek

Britské politiky i zdravotníky děsí jedna z mutací koronaviru. Varianta delta, dříve známá jako indická mutace, působí na území Spojeného království obavy již delší dobu. Vývoj posledních týdnů navíc naznačuje, že spuštění další fáze návratu do normálu může zastavit právě ona. Podle britského ministra zdravotnictví Matta Hancocka vláda stojí před obtížným rozhodnutím.

Dosavadní odhady udávaly, že míra nakažlivosti mutace delta může být kdekoliv mezi 30 % až 100 % oproti variantě alfa, která Británií otřásla dříve. Tu vědci poprvé zaznamenali v anglickém Kentu, a svět ji tak dlouho znal pod označením „britská“ či „anglická“. Co se však týče nejnovějších informací, Hancock informoval o tom, že by varianta delta měla být snáze přenosná přibližně o 40 %.

Mutace a jejich nová označení

Světová zdravotnická organizace (WHO) na konci května představila nový systém pro pojmenovávání různých variant koronaviru a dosavadní názvy nahradila písmeny řecké abecedy. Důvodem k takovému kroku byla snaha zjednodušit vědecké názvy a vyhnout se stigmatizaci jednotlivých zemí, kterým byly mutace připisovány kvůli prvotní detekci.

B.1.1.7 („britská mutace“) – alfa

B.1.351 („jihoafrická mutace“) – beta

P.1 („brazilská mutace“) – gama

B.1.617.2 („indická mutace“) – delta

„To znamená, že zvládnutí tohoto viru je s mutací delta mnohem náročnější,“ cituje britský list The Guardian Hancockova slova. „Ale rozhodující je, že jsme přesvědčeni, že po dvou dávkách vakcíny získáte stejnou ochranu, jakou jste dostali proti staré variantě. Dobrá zpráva tedy je, že vakcína stále funguje se stejnou efektivitou.“

Podle Hancocka je tak stále příliš brzy na rozhodnutí, zda je Anglie připravená na další vlnu rozvolnění, která je prozatím naplánována na 21. června a zbaví zemi většiny přetrvávajících opatření. Finální rozhodnutí by přitom mělo padnout v průběhu příštího týdne. V posledních dnech navíc stouply denní přírůstky nakažených.

„V tuto chvíli neříkáme ne 21. červnu. Budeme i nadále sledovat data ještě další týden a budeme kriticky sledovat souvislost mezi počtem případů nákazy a počtem lidí, kteří skončí v nemocnici,“ informoval britský ministr zdravotnictví s tím, že počet hospitalizovaných je v současné době víceméně stejný, a to navzdory vyšším denním statistikám.

Hancock tak apeloval na tamní obyvatelstvo, aby se vydalo pro své dávky vakcíny proti koronaviru, které podle údajů účinně chrání očkované i proti mutaci delta, píše agentura Reuters. Rychlá distribuce vakcíny ve Velké Británii podle ministra totiž dosud souvislost mezi nákazou a hospitalizací či úmrtím pouze oslabila, nikoliv zlomila.

Počínaje příštím týdnem budou k očkování vyzváni Angličané mladší 30 let. Stejně jako v případě rozvolňování koronavirových opatření mají poloautonomní správy Spojeného království vlastní časové plány i v případě vakcinace, Wales například již dříve spustil očkování osob starších 18 let. Obě dávky vakcíny pak v celé Velké Británii podle vládního webu obdrželo přes 52 % obyvatelstva.

Reklama

Doporučované