Hlavní obsah

Rozzlobený Trump na první tiskovce dirigoval média a odmítl „fámy"

První tisková konference Donalda Trumpa po zvolení.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Prezident odsoudil nařčení z ruských vazeb a popsal osud svého byznysu. Jeho ministr zahraničí pak odmítl anexi Krymu.

Článek

Donald Trump na první velké tiskové konferenci od svého listopadového zvolení potvrdil, že Washington si bude muset zvykat na nový styl.

Během briefingu se zamračeně obořil na média, která podle něj úmyslně šíří lži o jeho údajném napojení na Rusko (více o poslední aféře zde), a sám si vybíral, na jaké otázky kterých novinářů bude odpovídat.

V přímém přenosu „potrestal" například televizi CNN, když jejího politického zpravodaje odmítl pustit ke slovu.

„Vy ne, vy ne, vaše organizace je příšerná. Nebuďte hrubý, nedovolím vám otázku, vydáváte vymyšlené zprávy."

Před novináři Trump sice vůbec poprvé připustil, že útoky, které podle amerických zpravodajců ovlivňovaly kampaň v jeho prospěch, pocházely z Ruska, jedním dechem však dodal, že USA byly terčem počítačových ataků i z dalších zemí, kvůli čemuž hodlá přijmout zcela novou strategii kybernetické obrany.

Putin se do útoků podle Trumpa neměl pouštět a Rusko se k nim už neuchýlí, věří zvolený prezident. Republikán, který již během kampaně ohlašoval zájem na zlepšení vztahů, doufá, že se s šéfem Kremlu dohodne.

Miluju tuhle tiskovku. Trump si hraje s médii jako excelentní dirigent - a mnohá z nich si to zaslouží.

Nejnovější zprávy amerických médií o tom, že na něj ruská rozvědka údajně shromáždila kompromitující materiály, Trump označil za výmysl svých nepřátel.

Otázka vztahů s Ruskem byla klíčovým tématem i na souběžném slyšení Trumpova kandidáta na post ministra zahraničí Rexe Tillersona. Bývalý šéf ropného gigantu ExxonMobil, známý přátelskými vztahy s Putinem, se pokoušel rozptýlit obavy z příliš vstřícného přístupu k Moskvě. Mimo jiné veřejně označil ruskou anexi Krymu za protiprávní a řekl, že v otázkách, ve kterých se názory USA a Ruska rozcházejí, bude Washington stát pevně po boku spojenců. Článek o kolektivní obraně každého členského státu NATO je podle něho neporušitelný.

Donald Trump během svého vystoupení zopakoval i své další předvolební trumfy - například slib o stavbě zdi na americko-mexických hranicích. U něj prohlásil, že realizaci zaplatí Mexiko.

Novinářům také miliardář definitivně oznámil, že svůj případný konflikt zájmů považuje za vyřešený. Svůj majetek převede do fondu, který budou řídit manažeři a jeho synové. Z vedení se ale stáhne jeho dcera Ivanka, jejíž manžel bude dělat Trumpovi poradce přímo v Bílém domě.

Nepodceňujte Trumpovo neskrývané pohrdání novináři na téhle tiskové konferenci. Zastupují lidi. Nás.

Reklama

Doporučované