Hlavní obsah

ŘSD chystá kvůli tunelu na D3 v Českých Budějovicích roční uzavírku

Foto: wikimedia

Ilustrační foto.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic odtěžuje zeminu v místě budoucího kilometrového tunelu Pohůrka v Českých Budějovicích, který bude součástí dálnice D3. Kvůli pracím bude od 25. srpna zavřená dopravní tepna - Dobrovodská ulice.

Článek

Lze předpokládat dopravní problémy. „Jde o jediné schůdné řešení, jak ve stavbě tunelu pokračovat bez větších komplikací. Není to tak, že by se Dobrovodská uzavírala jen tak z naší pohodlnosti,“ uvedl Adam Koloušek z českobudějovické pobočky ŘSD. Nevyloučil, že uzavírka může být i delší než rok, pokud nastanou komplikace.

Stát zprovozní obchvat Českých Budějovic, který je součástí D3, v roce 2024, některé části by mohly být hotové o rok dřív. Problémem je právě kilometrový tunel Pohůrka, u nějž muselo ŘSD změnit technologii, protože se tu objevila spodní voda. Tunel tak bude hotový až v roce 2024, řekl již dříve ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Stát řeší, jak pojme dopravu zhruba po dobu roku, kdy se bude čekat, až se tunel dostaví.

Stavba tunelu se prodraží až o 200 milionů korun, stavbaři museli změnit postup. Původně se stavěl pomocí milánských stěn, kdy se zvlášť budují stěny, strop a podlaha. Stavbaři ale zjistili, že v místě je spodní voda s vysokou hladinou. Nově tak položí do jámy těleso, do nějž se voda nedostane.

Až ŘSD uzavře Dobrovodskou ulici, bude pokračovat odtěžování zeminy, nutné pro hloubení tunelu. „Součástí prací bude odčerpávání vody, která celou stavbu už značně zkomplikovala,“ řekl Koloušek. Dobrovodská byla zavřená na několik dní již na konci července.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Celá D3 z Prahy k hranicím by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla být hotová do roku 2028.

Reklama

Doporučované