Hlavní obsah

Rudá vs. zelená. Země G7 chtějí konkurovat čínské hedvábné stezce

Foto: Shutterstock/Kaliva

Otec novodobé hedvábné stezky, čínský prezident Si Ťin-pching.

Reklama

Země G7 chystají zelenou odpověď na čínský velkoprojekt Nové hedvábné stezky. Jenže zatímco Číňané dávno sypou miliardy dolarů, G7 se ani neshodla, kde by měly její peníze pomáhat.

Článek

Skupina nejvyspělejších států G7 chce konkurovat čínskému projektu Nové hedvábné stezky, oficiálně nazývané Pás a stezka. Proti rudému plánu rozvoje cest, přístavů a další infrastruktury placené půjčkami z Číny hodlá bojovat iniciativou zvanou prozatím „čistá a zelená iniciativa“.

Vůdci nejvyspělejších zemí světa se sejdou příští týden na summitu, kde budou tento nový strategický rámec probírat. Měl by poskytnout rámec na podporu udržitelného rozvoje a zelené transformace v rozvojových zemích.

Plán podporovaný G7 prosazují USA v čele s prezidentem Joe Bidenem. Ten chce rozjet odborné diskuse diplomatů, jež se, podle serveru Bloomberg, uskuteční příští týden v anglickém Cornwallu. Zatím není jasné, z jakých zdrojů by G7 iniciativu hradila. Podle informací Bloombergu tak vše zůstává hlavně v rovině příslibů.

G7 vs. Čína

Nová hedvábná stezka stála Peking už miliardy dolarů a má propojit až sto zemí včetně České republiky. Síť projektů a námořních cest čínské hospodářské iniciativy se sice rozrůstá po celém světě, ne všechny země na ni však nazírají jako na dobrou příležitost.

Kritici tvrdí, že projekty Nové hedvábné stezky často vytvářejí závislost na čínských půjčkách a vystavují ostatní země vlivu Pekingu. Například Černá Hora, jež je členskou zemí NATO a uchazečem o členství v Evropské unii, se momentálně snaží čínské půjčky splatit.

Členové G7 se zatím ani nedohodli, v jakých zemích či regionech by plánovaná iniciativa pomáhala.

Německo, Francie a Itálie mají zájem o podporu aktivit v Africe, zatímco Spojené státy se chtějí zaměřit na dění v Latinské Americe a Asii. Japonsko se zasazuje o větší důraz na indicko-tichomořský region. Všechny země se však shodují na tom, že je potřeba nabídnout transparentnější alternativy čínského programu. Summit G7 se uskuteční 11. až 13. června.

Reklama

Doporučované