Hlavní obsah

Rudolf Jelínek chce posílit v USA. Vyjednává proto o koupi americké likérky

Zdeněk Chromý, místopředseda představenstva a akcionář firmy Rudolf Jelínek, byl hostem pořadu Byznys.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Ročně vyveze česká firma Rudolf Jelínek do Spojených států zhruba 20 kontejnerů s lihovinami v hodnotě milionu dolarů. Teď chce svou pozici ještě posílit a pomoci jí k tomu má nákup zavedené americké konkurence. V hledáčku má likérka aktuálně dvě firmy, se kterými vstoupila do jednání.

Článek

„Kontinuálně se snažíme hledat investiční příležitosti,“ řekl pro Seznam Zdeněk Chromý, místopředseda představenstva a jeden z akcionářů firmy Rudolf Jelínek. Firma zvažovala možnost postavení vlastního závodu – tu ale zavrhla a teď se soustředí na nákup zavedené americké značky.

V jednání je se dvěma. Tou první z firem je Clear Creek Distillery ze státu Oregon. Společnost byla založena v roce 1985 a vyrábí ovocné destiláty a likéry – zejména hruškovici s hruškou uvnitř lahve. Její výrobky se prodávají v celých USA. „Firma je na trhu teprve 35 let, ale se skvělým výrobkem a skvělým potenciálem,“ vysvětluje Chromý.

Společnost Rudolf Jelínek

Zabývá se výrobou alkoholických nápojů, zejména destilátů. Tradice výroby ovocných destilátů ve Vizovicích sahá až do roku 1585, samotná společnost Rudolf jelínek vznikla v roce 1894.

Produkty likérky loni putovaly do 25 zemí.

Výnosy firmě v roce 2018 vzrostly téměř na 480 milionů korun, předloni činily 454 milionů korun. Zisk před zdaněním byl 29,5 milionu korun, což je meziročně o 58 procent více.

Má 180 hektarů vlastních sadů – 81 hektarů meruněk, 84 hektarů švestek a 15 hektarů třešní.

Druhá likérka, se kterou firma jedná, je podstatně staršího data. „Mají federální licenci číslo jedna a pyšní se tím, že spolupracovali s Georgem Washingtonem,“ říká Chromý. Nevylučuje ovšem, že by firma Rudolf Jelínek v případě úspěchu koupila obě společnosti.

A cena? „Když se podíváme na akvizice podobného typu ve Spojených státech, jsou to až desítky milionů dolarů,“ přibližuje Chromý.

Nejkonkurenčnější trh ve slivovicích

Domácích výrobců ovocných destilátů v USA příliš není. O to víc se tam ale ovocné pálenky dováží. „ Když jsem to srovnával s Českou republikou, schválně jsem si ve Spojených státech spočítal značky slivovice na regálech a dopočítal jsem se čísla 50. Bez nadsázky můžeme říct, že Amerika je nejkonkurenčnější trh ve slivovicích. Zní to paradoxně, ale je to tak,“ říká Chromý s tím, že největším prodejcem ovocných likérů na americkém trhu je právě Jelínek.

Fernet pro americký trh

Nejúspěšnějším nápojem je slivovice. Ta ale sama o sobě nestačí, a tak firma přidává nové a nové výrobky – hruškovici, meruňkovici a bylinné likéry. Speciálně kvůli americkému trhu dokonce obnovila recepturu na výrobu fernetu.

Zdeněk Chromý se do USA načas přestěhoval a působil tam dva roky. Během té doby jednu obchodní akvizici dokončil – převzal pro Rudolfa Jelínka byznys s českým pivem Lev Lion, které 25 let prodávala společnost Harvey Imports.

Reklama

Doporučované