Hlavní obsah

Ruina v lese jako útulek pro zastupitele. Natočili jsme, jak se dá ovládnout obec

1. díl investigativní série Ve stínu Malé Prahy: Hrčava, obec s 260 obyvateli, je zrcadlem celospolečenských problémů.Video: Braňo Pažitka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vítejte na Hrčavě. V obci, kde nemá hnutí ANO premiéra Babiše konkurenci. Reportéři Seznam Zpráv v tomto nejvýchodnějším cípu České republiky natáčeli v průběhu několika měsíců investigativní sérii Ve stínu.

Článek

Hrčava ležící na někdejší pašerácké stezce na hranicích tří států byla dříve nazývaná Malou Prahou. Dnes „v malém“ zrcadlí řadu celospolečenských problémů.

Jak doložíme v investigativní sérii, jejíž první díl vám předkládáme v úvodním videu, Hrčavu tíží střet zájmů vlastního starosty. Výběrová řízení šitá na míru. Boj o vodu. A také využívání státních dotací pro soukromý byznys.

Obec s 260 obyvateli v komunálních volbách v roce 2018 ovládl mladý podnikatel Marek Sikora, který postavil kandidátku pod hlavičkou hnutí ANO. A zapsal na ni některé své zaměstnance či spolumajitele vlastní firmy.

Aby vůbec mohli kandidovat, museli mít na Hrčavě trvalé bydliště. A tak si účelově nahlásili trvalý pobyt do několika domů, které Sikora na Hrčavě v minulých letech koupil. Ani on není místní.

Reportéři Seznam Zpráv si nemovitosti prohlédli, šlo i o ruinu uprostřed lesa. „To, že vy nedokážete žít bez elektřiny a bez vody, neznamená, že tak nemůže žít nikdo,“ reagoval s vážnou tváří Marek Sikora.

„Oni nám tu obec ukradli“

Nutno dodat, že cestu k ovládnutí Hrčavy těmto podnikatelům odjinud umožnili i místní obyvatelé svou pasivitou, protože sami žádnou kandidátku nesestavili. A dnes řada z nich lituje.

„Oni nám tu obec ukradli,“ řekla místní obyvatelka Pavlína Matykiewiczová, žena, která svým vzkazem spustila několikaměsíční natáčení Seznam Zpráv.

Marek Sikora a jeho otec Rostislav, rovněž zastupitel Hrčavy za hnutí ANO, teď mají s obcí velké plány. Se svými firmami v posledních letech koupili řadu pozemků v obci a okolí a jejich zastupitelstvo teď chystá nový územní plán, který určí, kde se bude stavět a co.

Hrčava, obec ležící na hranicích tří států – Česka, Slovenska a Polska – je ideálním místem pro rozvoj turistického ruchu. Vedle firem starosty Sikory zde svůj byznys rozjíždí i podnikatel Michal Artim, který prozatím získal azyl rovněž ve starostově rozpadlém domě v lese.

V prvním díle investigativní série Ve stínu Malé Prahy se dozvíte, co se na Hrčavě děje a jak se podnikatelé ujali vlády nad obcí.

Druhý díl, který mimo jiné odpoví na otázku, proč se místní začali bát o vodu, vám nabídneme zítra.

Hrčava jako zrcadlo české politiky a společnosti

Reportér Seznam Zpráv Jiří Kubík a dokumentarista Braňo Pažitka se na Hrčavu do nejvýchodnějšího cípu České republiky vrátili po třech letech. Před komunálními volbami je zajímalo, kam se obec posunula od doby, kdy tu natočili čtyřdílnou videoreportáž Ve stínu Malé Prahy. Název odkazoval jednak na historické označení obce na pomezí tří států, kde se mísily různé národnosti, jednak k zrcadlení řady celospolečenských problémů známých z velké politiky v běžném životě na jedné „návsi“.

Braňo Pažitka, Nikola Zwrtková a Jiří Kubík (zleva) při natáčení reportáže na Hrčavě na podzim 2019.

1. díl: Jak ovládnout obec

Starosta a podnikatel Marek Sikora s pomocí několika zaměstnanců svých firem ovládl obec v komunálních volbách 2018. Nahrálo mu, že byl jediný, kdo v obci postavil kandidátku. Se zákonnou podmínkou na trvalý pobyt v obci se vypořádal po svém.

2. díl: Vzdorujete? Budete bez vody

Obecní zakázky šité na míru své firmě a velké byznysové plány. „Budeme usilovat o to, abychom měli územní plán, aby bylo jasné, kde se smí stavět a kde ne,“ říká starosta Sikora. V obci kvůli plánům na napojení jeho mlékárny na místní vodovod roste strach místních o vodu.

3. díl: Kouzla se státní dotací

Z obecní politiky do podnikatelského světa starosty Sikory. „Od té doby, co na Hrčavě působí mé firmy, se tady snížila nezaměstnanost. Umožnil jsem lidem vydělat si peníze.“ O jaké peníze šlo, se ukázalo záhy: státní dotace na zaměstnávání osob s handicapem.

4. díl: Rýžování na invalidech

„Podmínkou mého zaměstnání bylo, že jsem invalidní důchodce. Řekli mi, že dostanu minimální mzdu. A budu jim dávat tři a půl tisíce zpátky,“ říká zaměstnanec starostovy firmy. Tento díl odkrývá i to, jak je stát bezzubý při kontrole, zda invalidní důchodci nebyli kvůli dotaci zneužiti.

Reklama

Související témata:

Doporučované