Hlavní obsah

Ruka jako symbol života. Na tisíci stranách vyšel obsáhlý výbor z her Milana Uhdeho

Foto: Větrné mlýny

Milan Uhde.

Reklama

Brněnské nakladatelství Větrné mlýny připravilo dosud nejobsáhlejší výbor z divadelních her Milana Uhdeho. Na 1000 stranách shrnuje dva tucty her, včetně slavné Balady pro banditu. Hry vznikaly v letech 1964 až 2019, práce na knize trvaly dva roky.

Článek

Knihu přivezli z tiskárny tento týden. „Skládali jsme ji v povinných rouškách na palety, ale byla to radost. Ačkoliv knihu budeme momentálně prodávat jen na internetu, víme, že její čas teprve přijde,“ uvedl Pavel Řehořík z Větrných mlýnů.

Kniha je unikátní nejen obsahem, ale také po typografické stránce, a to díky kmenové grafičce Větrných mlýnů Kateřině Wewiorové. Obal knihy tvoří snímatelný plastový „rukáv“ s fotkou autora, pod ním, tedy na plátěné vazbě, je otisk dlaně Milana Uhdeho v životní velikosti.

„Ruka jako symbol života, tedy příběhu, zároveň atribut svého stvořitele, tedy autora, se mi zdála významotvorná a současně i atraktivní,“ vysvětlila Wewiorová.

Třiaosmdesátiletý Uhde je brněnský rodák. První divadelní hru Král-Vávra napsal v roce 1964. Za normalizace publikovat nemohl, slavnou Baladu pro banditu v tehdejším Divadle na provázku formálně podepsal někdo jiný. Po roce 1989 se Uhde angažoval v politice, byl ministrem kultury i předsedou Poslanecké sněmovny. Znovu se ale vrátil k divadelním hrám.

Reklama

Doporučované