Hlavní obsah

Rukavice pro hasiče a armádu dělá zlínská firma doma, ty levné v Číně

Majitel firmy Holík mluví o továrně v Číně, kterou otevřeli, a zakázkách pro tuzemské hasiče i zahraniční armády.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Český výrobce rukavic a bot pro hasiče i ozbrojené složky otevřel továrnu v Číně a nově vyhrál kontrakt pro nizozemskou armádu. Jeho sázka na složitější výrobky se vyplatila. SZ Byznys to řekl majitel firmy Ivo Holík.

Článek

K založení byznysu ho inspirovala maminka. Krátce před sametovou revolucí se živila vysekáváním rukavic. Jeho volba po otevření hranic prý tedy byla jasná.

Za necelých třicet let se Ivo Holíkovi podařilo zařadit jeho firmu mezi světovou špičku v oboru. Rukavice šijí ve Štípě u Zlína hned vedle legendární firmy na výrobu bot Prestige.

Holík International

  • Česká společnost zabývající se výrobou a vývojem rukavic, obuvi a zdravotnických pomůcek.
  • Má v ČR 200 zaměstnanců, 500 po celém světě.
  • Sídlo: Štípa, Zlín. Další továrny na Slovensku, v Polsku, Indonésii a Číně.
  • Mezi její dlouhodobé partnery patří hasičské a záchranářské sbory v USA, Německu, Rakousku, Tchaj-wanu či státech Jižní Ameriky.
  • Taktické rukavice využívají armády a policie z Rakouska, Francie, Velké Británie či Singapuru.

Ocenění:

  • Red Dot Award 2018 v kategorii Product Design.
  • Vítěz projektu Smart&Fire 2016 v Bruselu.
  • Vítěz Firma roku 2013 Zlínského kraje – v celonárodním finále obsadili 2. příčku.

„Když jsme začínali, šili jsme obyčejné rukavice a někdy v polovině devadesátých let se sem začaly dovážet velmi levné, ty z Číny. Dostali jsme se na pokraj bankrotu a já se tehdy rozhodoval, jestli se přidat na stranu těch dovozců,“ vypráví příběh úspěšné firmy její majitel.

To jsou rukavice, které se skládají z pěti vrstev, a když je máte naskládat do kupy a zároveň mají mít ještě funkci, tak je to velmi složité.
Ivo Holík, výrobce rukavic

Vypravil se proto do Pákistánu i Číny, prohlédl si tamní výrobu a nakonec se rozhodl vydat se jiným směrem. „Pro nás bylo daleko více sexy, že začneme vyrábět a vyvíjet produkty, které mají vyšší přidanou hodnotu,“ dodává v továrně hned vedle šicích strojů Ivo Holík s tím, že jejich úspěch je v zaměření se na hasiče nebo armádu.

Kopírování know-how se jim zatím vyhýbá

Speciální rukavice mají několik vrstev, jsou složitější na výrobu a pečlivost. I proto podle Holíka zatím nikdo v Číně jejich know-how zkopírovat nedokázal.

„Ono se řekne, rukavice. Pět prstů a tak, nic na tom není. Ale to jsou rukavice, které se skládají z pěti vrstev, a když je máte naskládat do kupy a zároveň má mít ještě funkci, má se v ní dát pracovat, tak je to velmi složité,“ vysvětluje odlišnost od těch za pár haléřů z Asie český výrobce. Hasič nebo voják totiž musí být i na rukou chráněn třeba proti pořezání nožem, zároveň ale musí zůstat v ruce cit a ohebnost.

To je podle něj důvod, proč vyhrávají tendry pro vybavení evropských armád, exportují do sedmi desítek zemí světa a patří mezi top pětku světových firem, které to umí na nejvyšší úrovni.

„Vývoj si děláme sami, snažíme se technologii posouvat dopředu,“ říká výrobce hi-tech vybavení.

Nová továrna v Číně

A zatímco speciální a složité výrobky vyvážejí i do Číny, na ty „nejobyčejnější“ rukavice si naopak otevřeli před pár týdny továrnu právě v této asijské zemi. Za tři miliony amerických dolarů.

„Ty malé, exkluzivní zakázky, tak zvané zlaté objednávky, kde se hodně vzorkuje a všechno musí sedět na míru, děláme ve Štípě. Ale další provozy máme na Slovensku, v Polsku, Indonésii a nově v Číně,“ říká Ivo Holík.

Uvědomili jsme si, že to jsou věci, které se nedají vyrábět v Evropě.
Ivo Holík, majitel firmy Holík International

Využili prý stále vyšší poptávky po zdravotnických nitrilových rukavicích. „Uvědomili jsme si, že to jsou věci, které se nedají úplně vyrábět v Evropě, protože tady jsou mnohem vyšší výrobní náklady. Navíc stavební povolení bychom tady vyjednávali tři čtyři roky,“ vysvětluje.

Spojili se proto se svým dlouholetým partnerem a fabriku tam otevřeli během deseti měsíců. Společník vložil do investice většinový podíl, firma Holík má minoritní. Stálo je to přibližně deset milionů korun. To vše v náročné době, kdy prudce zdražila doprava.

„Ona žádná doba není ideální, i když přiznávám, že teď se situace právě kvůli dopravě ještě zhoršila,“ komentuje Ivo Holík a přiznává, že má do příštích let velké ambice.

„Loňský rok byl pro nás neutrální, nerostli jsme ani nepadali, obrat přesáhl 200 milionů korun. Na ten letošní máme plán asi 350 milionů a v příštích pěti letech už chceme dosáhnout na miliardu,“ popisuje své plány pro SZ Byznys.

Reklama

Související témata:

Doporučované