Hlavní obsah

Rumuni volí mezi prezidentem a sesazenou premiérkou

Foto: Profimedia.cz

Rumunská expremiérka a kandidátka na prezidentku Viorica Dancilaová.

Reklama

Symbolický úřad, ale s obrovským vlivem na směřování země. Rumuni v neděli ve druhém kole volí novou hlavu státu. Rozhoduje se mezi obhajujícím prezidentem a expremiérkou.

Článek

Prezidentské volby se v Rumunsku konají v atmosféře ovlivněné nedávnou výměnou vlády. Sociálnědemokratický kabinet Vioricy Dancilaové v říjnu kvůli nedůvěře padl a k moci se dostala menšinová vláda složená ze zástupců Národní liberální strany (PNL) Ludovica Orbana a nestraníků. (Jde o shodu jmen, se svým slavnějším maďarským jmenovcem rumunský premiér příbuzný není.)

První kolo jasně vyhrál současný prezident Klaus Iohannis, kterého navrhla Orbanova PNL. S téměř 38 procenty měl na svou rivalku Dancilaovou náskok 16 procentních bodů.

Šedesátiletý středopravicový politik má velkou šanci na znovuzvolení, podporu mu totiž vyjádřil v pořadí třetí kandidát Dan Barna z reformistické aliance USR PLUS. V prvním kole dostal 15 procent.

Předseda ve vězení

Iohannis slibuje řešení rozsáhlé korupce a nepotismu, se kterými se země potýká. Chce napravit i pověst země v Evropské unii, kterou poškodily snahy sociálnědemokratické vlády na změny v soudnictví. Ty souvisely s případem předsedy sociálních demokratů, kterému letos na konci května soud potvrdil trest tři a půl roku ve vězení za korupci a zneužití pravomocí.

Foto: Profimedia.cz

Obhajující rumunský prezident Klaus Iohannis.

Dancilaová v kampani sází na chlubení ekonomickým růstem a zvýšením minimální mzdy, které prosadila její vláda. Expremiérka vládla od roku 2018, její kabinet ale padl poté, co jí letos v říjnu parlament vyjádřil nedůvěru.

Teď varuje před další výhrou Iohannise a s ním spřízněné PNL – Orbanova vláda podle Dancilaové sníží platy a důchody.

Prezident, který podle serveru Balkan Insight nepatří mezi zdatné rétory, odmítl účast v televizní debatě a během kampaně nedával ani rozhovory. Přednost dal návštěvám menších měst a setkáváním s příznivci a straníky z PNL.

V úterý svolil k odpovědím na dotazy vybraných novinářů v bukurešťské univerzitní knihovně. Dancilaová si mezitím zorganizovala ve stejný čas vlastní tiskovou konferenci v majestátní ceausescovské budově parlamentu.

První odhady se očekávají v neděli večer po uzavření volebních místností, oficiální výsledky se nejspíš oznámí v pondělí ráno.

Reklama

Související témata:

Doporučované