Hlavní obsah

Rumunské město nezvládá nápor uprchlíků. Starosta požaduje pomoc od státu

Svět bez obalu: Rumunský Temešvár nezvládá nárůst uprchlíků. Starosta požaduje pomoc od státu.Video: RFE/RL

 

Reklama

„Je to jako vězení,“ tvrdí afghánští migranti a raději se vyhýbají rumunskému azylovému centru ve městě Temešvár a bydlí v místních opuštěných domech na předměstí města.

Článek

V letošním roce zaznamenalo Rumunsko rekordní počet migrantů překračujících jeho hranice. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky uvádí, že za první tři měsíce tohoto roku zde požádalo o azyl více než 3000 migrantů. Přes 80 procent z nich je údajně z Afghánistánu. Tvoří je i 500 afghánských nezletilých dětí bez doprovodu. Skutečné číslo je ale pravděpodobně ještě vyšší. Většina uprchlíků se pak chce dostat dál do západní Evropy.

Hematovi je 19 let. Utekl před násilím a chudobou ze své vlasti, Afghánistánu, a do Rumunska se dostal přes Írán, Turecko, Bulharsko a Srbsko.

„Jsem z chudé země a rodiny. Proto nemám příliš mnoho peněz na to, abych mohl bydlet v ubytovně. Mým cílem je Německo, ale pokud mi dají doklad totožnosti a azyl zde v Rumunsku, tak tu zůstanu. Žádný problém. Zůstanu tady,“ říká Hemat, který žije v jednom z opuštěných domů v rumunském Temešváru.

Zakladatel charitativní organizace LOGS říká, že ho vůbec nepřekvapuje, že se mnoho migrantů rozhodlo raději žít v opuštěných budovách.

„Proč jsou tito lidé na ulici?“ ptá se Flavius ​​Ilioni-Loga, zakladatel humanitární organizace LOGS, a odpovídá si sám: „Na to je snadná odpověď. Nechtějí žít v azylovém centru. A já půjdu ještě o krok dál a zeptám se: Proč tam nechtějí žít? Odpověď na tuto otázku je klíčová a měli bychom po ní pátrat. Jaké jsou podmínky v utečeneckých centrech?“

„Je to tu jako ve vězení. To není tábor. Je to vězení. A snad všichni zaměstnanci, kteří zde pracují, jsou rasisti,“ říká další afghánský uprchlík, který nechtěl prozradit svou totožnost.

„V 7 hodin ráno přijdou zaměstnanci tábora do našeho pokoje a křičí na nás: ‚Probuď se. Vypadni odsud.‘ Na otázku proč? odpoví ‚Drž hubu! Vypadni ze svého pokoje a drž hubu. Nemáš právo vědět proč.‘ Bijí nás… Ráno tam byl jeden mladý chlapec a oni na něj křičeli a pak ho zbili. Je ještě mladý. Asi tak 15 let.“

Žádost Rádia Svobodná Evropa o návštěvu azylového centra byla úřady zamítnuta. Migranti ale zveřejnili fotografie, na kterých je vidět, v jakých podmínkách tam žijí. „Místnosti jsou strašně špinavé – jak toaleta, tak i kuchyň,“ popisuje situaci jeden z uprchlíků.

Azylové centrum v Temešváru provozuje rumunský Generální inspektorát pro přistěhovalectví. Jeho mluvčí Ermina Mihai se k těmto obviněním odmítla vyjádřit a uvedla, že na zaměstnance inspektorátu nikdy nebyly podány žádné stížnosti. Humanitární nevládní organizace ale tvrdí, že oficiální stížnosti nejsou podávány, protože uprchlíci zdejším úředníkům nedůvěřují a nechtějí ohrozit své šance na získání azylu.

Se stoupajícím počtem žadatelů o azyl starosta Temešváru požaduje od státu okamžitou akci. Ve městě došlo i k zabití jednoho z migrantů, když se mezi sebou střetly dvě skupiny Afghánců. „Tento migrační problém, kterému čelíme v Rumunsku a v Temešváru, je národním problémem a vyžaduje vládní řešení,“ prohlásil starosta Dominic Fritz.

Místní lidé se ale obávají, že počet afghánských uprchlíků bude den ode dne vyšší.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Temešvár

Doporučované