Hlavní obsah

Ruská aplikace pro boj s covid-19 je nelítostná, pokuty přesáhly 70 milionů

Svět bez obalu: Aplikace, která má dohlížet na dodržování povinné karantény v Moskvě, už rozdala pokuty za více než 70 milionů. Podle uživatelů neoprávněně.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Rusko spustilo mobilní aplikaci Sociální monitoring, která pomáhá zamezit šíření koronaviru. Vláda tvrdí, že je aplikace bezpečná. Tisíce Rusů si ale na aplikaci stěžují.

Článek

Aplikace má sloužit k tomu, aby donutila občany dodržovat povinnou karanténu. Jmenuje se Sociální monitoring a povinně ji musí používat každý obyvatel Moskvy, který se nakazí koronavirem.

Uživatelé musí - pro ověření izolace - na vyzvání nahrát své selfie, aby tak byla ověřena jejich poloha. Opakovaně ale prý dostávají pokuty, i když pro to nejsou žádné důvody.

Jeden takový případ popsala zdravotní sestra z moskevské nemocnice, která dostala pokutu téměř 1 000 dolarů poté, co se nakazila nemocí covid-19 a musela dodržovat povinnou karanténu. Svaluje ale vinu na špatně fungující lokalizační aplikaci.

„První den, co jsem si ji nainstalovala, jsem dostala pokutu 225 dolarů. Následující den jsem obdržela pokutu na 340 dolarů. Tvrdili, že budu dostávat upozornění. Já mám ale telefon s Androidem a žádná upozornění mi nechodí. Musela jsem si nastavit alarm, který mě každých 30 minut upozorňoval, abych zkontrolovala, jestli nemám náhodou selfie poslat. Ale když jste nemocný, tak nejste zrovna v kondici, že by se vám chtělo každou chvíli kontrolovat mobil,“ tvrdí zdravotnice. A není jediná, kdo má s aplikací problém.

Moskevská radnice už přes aplikaci uložila 54 000 pokut za 3 miliony dolarů, v přepočtu tedy kolem 70 milionů korun. Více než třetina všech pokutovaných uživatelů byla penalizována. Tisíce z nich ale nesouhlasí s pokutou a vytvořili i facebookovou skupinu, která se jmenuje Pokutováni za onemocnění. Stránku vytvořil Vladimir Gromak.

„Volal jsem na všechny informační linky i na linku zdravotního oddělení moskevského magistrátu. Jediné číslo, na které jsem nevolal, byl asi Kreml. Nikdo mi ale nedal jasnou odpověď, kdo je zodpovědný za databázi. Chci se kvůli té pokutě soudit, ale nemám k tomu žádné doklady. Vlastně ani nevím, za co jsem byl pokutován,“ říká zakladatel skupiny Gromak.

Odpovědní úředníci odmítli s autory reportáže hovořit, ale zároveň připustili, že aplikace nefunguje správně. Více než 430 pokut už bylo zrušeno. Byly totiž vydány uprostřed noci. Dalších 2 600 stížností je v tuto chvíli v řízení.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované