Hlavní obsah

Ruská armáda má nové rakety. Jsme sami v první třídě, pochvaluje si Putin

Foto: Profimedia.cz

Raketa Avangard je schopna letět rychlostí 27krát převyšující rychlost zvuku.

Reklama

Mezikontinentální rakety Avangard, jejichž okřídlená bojová část dosahuje hyperzvukové rychlosti, jsou po letech testování akceschopné a byly zařazeny do výzbroje.

Článek

Ruská armáda oznámila, že její nové mezikontinentální rakety Avangard jsou po letech testování akceschopné a byly zařazeny do výzbroje. Informovaly o tom ruské agentury.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle nich sdělil prezidentovi Vladimiru Putinovi, že první pluk vybavený „novými strategickými hyperzvukovými systémy Avangard“ je již bojeschopný.

Raketa Avangard má podle ruských expertů mezikontinentální dosah a může letět v atmosféře sedmadvacetinásobně rychleji než zvuk, rychlostí více než 33 000 kilometrů za hodinu. Přitom dokáže během letu k cíli měnit směr i výšku, čímž je podle Kremlu „naprosto nezranitelná“ prostředky protivzdušné obrany. Navíc je raketa Avangard navržena s využitím nových kompozitních materiálů, takže vydrží teploty dosahující až 2000 stupňů Celsia.

Zahájení sériové výroby této zbraně prezident Putin oznámil letos v únoru. Raketu Avangard, kterou si v listopadu prohlédli v Rusku američtí vojáci, označuje šéf Kremlu za „absolutní zbraň“ a převratný vynález srovnatelný s prvním sputnikem z roku 1957.

Ve svém projevu tento týden ruský prezident zdůraznil, že jde o zcela nový typ zbraně, pro nějž není srovnání. Tedy, že patří do „své vlastní třídy“. A Rusko tak už ve zbrojení jen nedohání Spojené státy, jak tomu bylo v minulosti.

V roce 2020 má podle agentury AFP ruská armáda získat do výzbroje novou strategickou balistickou raketu Sarmat.

Minulý týden ruský ministr zahraniční Sergej Lavrov uvedl, že Rusko je připraveno zahrnout své mezikontinentální rakety Sarmat a Avangard do nové rusko-americké smlouvy START o omezení strategických útočných zbraní, bude-li za dva roky prodloužena.

Úřady neoznámily, kde přesně jsou systémy Avangard umístěny. Ruská média dříve psala, že jako první je bude mít raketové vojsko v Orenburské oblasti, která leží u hranic se severozápadem Kazachstánu.

Reklama

Související témata:

Doporučované