Hlavní obsah

Ruská banka v Česku v potížích, nevydává klientům peníze

 

Reklama

ERB Bank musela už v březnu skončit s přijímáním vkladů a poskytováním úvěrů, dnes nejsou možné ani výběry.

Článek

Pražská pobočka ERB Bank (dříve Evropsko-ruská banka) – první ruské banky, která získala bankovní licenci pro státy Evropské unie - sice dnes otevřela kancelář, ale vybrat si tu peníze nebylo možné.

Už od března přitom Česká národní banka zakázala této ruské bance poskytovat úvěry a přijímat vklady. Od pátku klienti této banky nemohou ani vybírat. Přímo v pobočce ERB Bank ve Štefánikově ulici v Praze to reportér Seznamu ověřil.

Pracovnice banky na žádost o výběr odvětila, že nefungují pokladny a že banka teprve připravuje informace, aby to klientům sdělila.

Seznam později volal na centrálu banky, aby získal vyjádření jejího vedení, zaměstnankyně ERB to však odmítla s tím, že vedení si přeje zasílat veškeré dotazy pouze e-mailem. A na e-mailový dotaz dosud odpověď nepřišla.

Úřady v pohotovosti

S ruskou bankou, která má kromě Prahy také pobočku v Karlových Varech, vede správní řízení i Česká národní banka.

Ta se k současnému dění kolem ERB banky nemůže vyjadřovat. „V souladu se zákonnou povinností zachovávat mlčenlivost nezveřejňujeme údaje o jednotlivých subjektech získaných při výkonu dohledu," uvedl její mluvčí Marek Zeman.

Podobně reaguje kvůli zákonným regulím také Ministerstvo financí.

Naposledy ČNB odebrala bankovní licence před 13 lety. Bylo to v případech Union banky a Plzeňské banky.

Banka: Nic se neděje

ERB sice odmítá všechny pochybnosti o svém hospodaření, ale na svých webových stránkách zjara tohoto roku sama přiznala, že z nařízení ČNB musí své služby omezit. Šlo tehdy právě o možnost ukládat v bance peníze a sjednávat tam úvěry.

Jinak se omezuje na ujišťování, že se s její činnností nic neděje.

„Nedostatky, které Česká národní banka v činnosti ERB Bank shledala, jsou průběžně odstraňovány a ERB Bank o těchto krocích Českou národní banku informuje v týdenních intervalech,“ napsala banka na svém webu v reakci na informace, že ČNB podala v souvislosti s jejím hospodařením trestní oznámení.

ERB Bank získala licenci v roce 2008, jako vůbec první banka ze zemí bývalého Sovětského svazu tak získala povolení podnikat v celé Evropské unii. Právě tato licence měla být lákadlem pro potenciálního investora, který by banku postavil znovu na nohy.

Za bankou stojí ruský podnikatel Roman Popov, kterému podle vyjádření ERB patří 93 procent jejích akcií.

Reklama

Doporučované