Hlavní obsah

Ruská cenzura sílí, ministr Nikiforov chce zakázat komunikační síť Viber

Video: AP, Reuters

 

Reklama

Ruský ministr spojů a masové komunikace Nikolaj Nikiforov pohrozil soudním zákazem komunikační sítě Viber, pokud její vedení nepředá přihlašovací údaje uživatelů zpravodajské službě FSB. Stejný osud v dubnu postihl komunikační síť Telegram.

Článek

Aplikace Viber umožňuje komunikaci pomocí volání, textových a hlasových zpráv, obrázků a videí. Podle Rádia Svobodná Evropa se těmito kroky Vladimir Putin snaží zadusit opozici před svým plánovaným nástupem k dalšímu šestiletému období v prezidentském úřadu.

„Pokud budou (FSB) mít problém zajistit přihlašovací údaje uživatelů, mohou se obrátit na soud a dosáhnout podobného rozhodnutí,“ naznačil 3. dubna v rozhovoru pro média ministr Nikolaj Nikiforov, že by Viber mohl být stejně jako Telegram zakázán.

Roskomnadzor, ruská organizace pro dohled nad médii, začal 16. dubna vymáhat soudní zákaz komunikační sítě Telegram. Kvůli blokování IP adres spojených s technologickými giganty Google a Amazon tehdy přestala fungovat řada internetových aplikací a služeb. Zákaz Telegramu vyvolal v Moskvě tisícové protesty, řada lidí se ho navíc snaží obcházet pomocí falešných účtů a zástupných serverů.

Aplikace Viber není v Rusku tolik populární jako konkureční WhatsUp či Telegram, který navíc od svého zákazu paradoxně zaznamenal nárůst počtu uživatelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované