Hlavní obsah

Ruská fregata zaútočila na bojovníky Islámského státu ve východní Sýrii

Ruská fregata Admirál Essen na islamisty zaútočila střelami typu KalibrVideo: Reuters

 

Reklama

Bojovníky Islámského státu u východosyrského města Dajr az-Zaur zasáhly střely vypálené z ruské fregaty plující Středozemním mořem.

Článek

Rusko v úterý z fregaty Admirál Essen ve Středozemním moři odpálilo na bojovníky Islámského státu u východosyrského města Dajr az-Zaur střely typu Kalibr s plochou dráhou letu. O akci informovalo ruské ministerstvo obrany. Krátce nato libanonské hnutí Hizballáh, které je stejně jako Rusko spojencem syrské vlády, oznámilo, že se syrská armáda v Dajr az-Zauru probojovala do vládou ovládané enklávy, již islamisté skoro tři roky obléhali.

Rusko na bojovníky Islámského státu odpálilo podobné střely už v minulosti. Podle Moskvy byly v úterý odpálené střely namířeny na bojovníky z Ruska a ze zemí někdejšího Sovětského svazu. Kolik si operace vyžádala mrtvých, zatím není jasné. Střely nicméně zničily opravnu obrněných vozidel, zásoby zbraní a zabily skupinu radikálů.

Syrská armáda v posledních dnech postupovala dále k městu Dajr az-Zaur, jež z velké části ovládá Islámský stát a které je jedním z posledních míst, jež v Sýrii tato radikální skupina kontroluje. V současné chvíli se podle Hizballáhu probojovala do enklávy, již mají pod kontrolou vládní síly, ale kterou obléhal Islámský stát. Enklávu tvoří čtvrť v Dajr az-Zauru a přilehlá letecká základna.

Islámský stát vstoupil do provincie Dajr az-Zaur v roce 2013 a tamní vojenskou základnu a přilehlou čtvrť obklíčil v následujícím roce. Jakmile se začala šířit zpráva o postupující syrské armádě, propukly uvnitř enklávy oslavy. Na místě žije 93 tisíc lidí, které už několik let zásobuje syrská armáda a OSN ze vzduchu.

Reklama

Doporučované