Hlavní obsah

Ruská FSB pozatýkala další krymské Tatary. Msta pokračuje, tvrdí aktivisté

Svět bez obalu: Ruská bezpečnostní služba FSB se mstí krymským Tatarům za jejich odpor proti anexi Krymu, říkají aktivisté.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Příslušníci tatarské menšiny v minulých letech opakovaně protestovali proti ruské okupaci ukrajinského poloostrova Krym.

Článek

Ruská federální bezpečnostní služba FSB potvrdila, že koncem března zadržela dvacet krymských Tatarů. A někteří další byli policií zadrženi v Simferopolu.

FSB říká, že její příslušníci pátrají po členech islamistické skupiny Hizb at-Tahrír. Ta je v Rusku, které Krym okupuje, zakázaná. Na Ukrajině, které Krym patřil do roku 2014, však nikoli.

„Policejní prohlídka našich domů proběhla ráno ve čtvrt na sedm. A před devátou skončila,“ popsala reportérům Rádia Svobodná Evropa jedna z místních tatarských obyvatelek. „Klepali na naše dveře. Věděli jsme, o co půjde, tak jsme se oblékli. Nejdříve vešli lidé se samopaly a prošli všemi místnostmi. Pak přišli vyšetřovatelé a svědci. Zkonfiskovali nám nějaké knihy, jako třeba korán, my jsme ale neměli doma nic nelegálního.”

Humanitární organizace Krymská solidarita říká, že desítky takovýchto prohlídek proběhly v Simferopolu a okolních městech. Policie neumožnila, aby mohli podezřelí mluvit se svými právníky.

Aktivisté dále uvedli, že za pět let ruské anexe Krymu bylo 31 krymských Tatarů souzeno za údajnou příslušnost ke skupině Hizb at-Tahrír. Lidskoprávní organizace tvrdí, že se tímto způsobem Kreml mstí krymským Tatarům za to, že otevřeně protestují proti obsazení ukrajinského poloostrova.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované