Hlavní obsah

Ruská investiční banka se přesune do Budapešti, Maďarsko nad ní nebude mít téměř žádnou moc

Analytik Jakub Janda hodnotí přesun ruské Mezinárodní investiční banky do Budapešti.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do Budapešti se stěhuje Mezinárodní investiční banka sídlící v Moskvě. Informoval o tom maďarský zpravodajský server Index. Přesun ruské banky do hlavního města Maďarska podle serveru provází řada neobvyklých podmínek.

Článek

Stěhování Mezinárodní investiční banky (MIB) z Moskvy do Budapešti budou hradit maďarští daňoví poplatníci, stejně tak nájem za budovu nebo zabezpečení budovy. Banka ale bude čerpat i jiné, mnohem výraznější výhody. Například diplomatická imunita pro pracovníky banky a maďarské úřady budou moci do budovy banky vstoupit pouze s výslovným souhlasem jejího vedení.

Podle zpravodajského serveru Index Maďarsko de facto nebude mít nad bankou a jejími aktivitami žádnou moc. „Nejde o běžnou věc. Ta banka není nijak velká, snad až sedmnáctá největší v Maďarsku a žádná z těch větších výhodu například diplomatické imunity nemá,“ řekl pro Televizi Seznam analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda.

Podle něj bude stěhování banky a její fungování zajímat západní spojence. Budovu budou moci potenciálně navštěvovat osoby s pochybným pozadím a bude tak podle něj moci sloužit k nepřátelským aktivitám.

„Taková instituce může sloužit jako takzvaná krycí firma. Prakticky se tváří jako standardní instituce, ale kromě toho vyvíjí ještě potenciálně rizikové aktivity. V ruském zájmu jednoznačně je mít uvnitř NATO a Evropské unie co nejvíce takových institucí,“ řekl Janda.

Maďarská vláda se přesunem sídla banky do Budapešti podle Jandy de facto stává pomocníkem Ruska v prosazování jeho zájmů v Evropě. „Maďarsko tak ovšem funguje dlouhodobě. Je to jen jeden z mnoha dalších kroků,“ dodal.

Co ale za přesunem moskevské banky a poskytnutými výhodami vidí Maďarsko? Návrh v tamním parlamentu předložila vládnoucí strana premiéra Viktora Orbána. „Maďarská vláda to vnímá tak, že bude moci získat financování na projekty, které například Evropská unie nechce dotovat. Zároveň to bere také jako formu mezinárodní prestiže,“ vysvětlil Janda.

Mezinárodní investiční banka má v Budapešti otevřít ve druhé polovině roku 2019.

Reklama

Související témata:

Doporučované