Hlavní obsah

Ruská loď narazila do ukrajinského remorkéru. Neměl tam co dělat, tvrdí ruská tajná služba

Foto: navy.mil.gov.ua

Snímek ruské lodi v Kerčském průlivu pořízený z paluby ukrajinského plavidla (zdroj: navy.mil.gov.ua)

Reklama

Loď ruské pohraniční stráže úmyslně narazila do ukrajinského remorkéru, oznámilo velení ukrajinského námořnictva. Naopak podle ruské tajné služby FSB, jejíž součástí je i pohraniční stráž, tři ukrajinská plavidla vplula do ruských vod. K incidentu opdle FSB došlo v sedm ráno moskevského času.

Článek

Ruská loď narazila do ukrajinského plavidla v Kerčském průlivu, kde Rusko postavilo most vedoucí na anektovaný poloostrov Krym a kde podle stížností ukrajinské strany omezuje svobodu plavby z Černého do Azovského moře.

„Kutr Don námořní hlídky narazil do našeho remorkéru a poškodil hlavní motor lodi," napsalo ukrajinské námořnictvo v neděli na oficiální facebookový profil.

Foto: Seznam Zprávy

Kolize ukrajinského remorkéru a ruské lodi na snímku z paluby ukrajinského plavidla (zdroj: navy.mil.gov.ua)

Rusko-ukrajinské vztahy jsou více než napjaté od svržení proruského prezidenta v Kyjevě a následné ruské anexe Krymu a propuknutí povstání proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny v roce 2014. Kyjev anexi Krymu neuznává a označuje poloostrov – podobně jako povstalci ovládnutou část Donbasu – za okupované území.

Obě strany se odvolávají na konvenci OSN

„Ruské pohraniční lodě v neděli podnikly otevřeně agresivní činy proti lodím vojenského námořnictva Ukrajiny,” uvedlo velení ukrajinského námořnictva.

To podle listu Ukrajinska pravda také informovalo, že dnes dva malé dělové čluny v doprovodu remorkéru ukrajinského námořnictva uskutečňovaly plánovanou a i ruským úřadům předem ohlášenou plavbu z černomořského přístavu Oděsa do Mariupolu na březích Azovského moře.

„Avšak navzdory konvenci OSN o mořském právu a rusko-ukrajinské dohodě o spolupráci při využití Azovského moře a Kerčského průlivu pohraniční lodě Ruské federace – kutry Don třídy Sobol a Suzdalec třídy Mangust – uskutečnily otevřenou agresi proti ukrajinskému námořnictvu," praví se v ukrajinském komuniké. Kutr Don podle něj narazil do remorkéru, který poškodil. „Okupanti (Rusové) odmítají zajistit právo svobodné plavby, zaručené mezinárodními dohodami,” zdůraznili Ukrajinci.

Ruská pohraniční stráž naopak podle listu Kommersant tvrdí, že ukrajinské lodě „překročily ruské hranice a vpluly do dočasně uzavřené oblasti výsostných vod Ruské federace”, čímž porušily konvenci OSN o mořském právu, „nebezpečně manévrovaly” a „nepodřizovaly se zákonným požadavkům ruských úřadů”.

Napětí v Azovském moři mezi Ukrajinou a Ruskem se zvýšilo letos v březnu, kdy ukrajinská pobřežní služba zadržela ruské rybářské plavidlo i jeho desetičlennou posádku, která se pokusila nelegálně připlout na Krym. Rusko naopak tvrdí, že jejich zatčení bylo nelegální. Ukrajina zase tvrdí, že Rusové obtěžují její obchodní lodě mířící do ukrajinských přístavů.

Reklama

Související témata:

Doporučované