Hlavní obsah

Ruská média vyzdvihují slova Zemana o chybějících důkazech v kauze Vrbětice

Foto: Seznam Zprávy

Hlavní odpolední článek ruského zpravodajského serveru Kommersant.

Reklama

Z dnešního projevu Miloše Zemana ke kauze Vrbětice ruská média vyzdvihují slova českého prezidenta, že neexistují důkazy, že ruští tajní agenti byli v muničním skladu, kde se v roce 2014 odehrály exploze.

Článek

Tvrzení českých tajných služeb, že ze dvou výbuchů vrbětických skladů jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU, stálo přitom minulý týden u zrodu diplomatické roztržky mezi Českem a Ruskem. Praha nejprve vyhostila 18 pracovníků ruského velvyslanectví, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby, a poté Moskva vykázala 20 zaměstnanců českého velvyslanectví.

Podle zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) neexistují důkazy ani svědectví, že by ruští agenti byli ve vrbětickém areálu, řekl mimo jiné Zeman v dnešním televizním projevu.. „Z toho ovšem nevyplývá, že podezření z jejich účasti není vážné,“ poznamenal zároveň ve zhruba desetiminutové řeči. „To, že BIS neprokázala jejich účast, neznamená, že do vrbětického areálu nevnikli,“ dodal.

Foto: Seznam Zprávy

Článek o dnešním projevu Miloše Zemana na ruském serveru RBK.

„Český prezident uvedl, že neexistují žádná data o agentech z Ruska ve Vrběticích,“ píše ruská tisková agentura Interfax. Dodává, že Zeman zdůraznil, že Bezpečnostní a informační služba nemá důkazy o tom, že ruští agenti oblast Vrbětic navštívili.

Podobně o projevu českého prezidenta referuje agentura TASS, která mimo jiné cituje Zemanova slova, že Bezpečnostní informační služba se o incidentu ve Vrběticích za posledních šest let ve svých výročních zprávách nezmínila. TASS zároveň upozorňuje, že podle prezidenta ale nelze říci, že podezření ze zapojení dvou zahraničních agentů není vážné, a je nutné toto podezření vyšetřit.

Agentura Ria Novosti zprávu o Zemanově projevu zahajuje upozorněním na jeho slova o dvou verzích příčin explozí ve Vrběticích: neodborné zacházení s municí a činnost agentů zahraničních tajných služeb.

Většinou s odvoláním na tiskové agentury o Zemanově vystoupení informují rovněž některé ruské zpravodajské servery jako Kommersant, Meduza, RBK nebo Vesti.

Reklama

Doporučované