Hlavní obsah

Podívejte se: Ruská nákladní loď Progress odstartovala do vesmíru. Cesta k ISS potrvá nově jen tři a půl hodiny

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala ruská nákladní loď Progress (video: NASA).Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Mezinárodní vesmírnou stanici má ruská vesmírná loď dopravit přes tři tuny zásob.

Článek

Ruská nákladní loď Progress zamířila z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu na Mezinárodní vesmírnou stanici. Dopraví tam tři a půl tuny jídla, paliva a dalších zásob. Původně měla raketa startovat v neděli, kvůli závadě byl ale start odložen na úterý.

Rusové při letu vyzkouší nový, urychlený režim přesunu. Ke stanici se má Progress dostat za tři a půl hodiny, pouze poté, co dvakrát oběhne Zemi. Na ISS na zásoby čeká šestičlenná posádka - tři Američané, dva Rusové a jeden Japonec.

Progress měl problémy i při minulém startu loni v říjnu. I tenkrát byl start o dva dny odložen a nakonec se od zkrácené verze programu upustilo. Loď byla pak na oběžné dráze dva dny.

Z kosmodromu Bajkonur v úterý také odstartovala raketa Sojuz-2.1A a úspěšně vynesla na oběžnou dráhu ruskou nákladní loď Progress MS-08. Vesmírný kamion za dva dny přistane se zásobami a dalším nákladem na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Oznámila to na svém webu ruská vesmírná agentura Roskosmos.

Progress měl původně z Bajkonuru startovat a o tři hodiny později přistát na ISS už v neděli. Let byl ale krátce před startem zrušen. O příčinách automatického vypnutí motorů Roskosmos na svém webu zatím neinformoval, podle médií ale šlo údajně o chybu palubního počítače.

Loď míří na orbitální komplex s téměř třemi tunami nákladu. Podle Roskosmosu jde konkrétně o potraviny, vodu, stlačený vzduch a kyslík, vědecká zařízení, palivo, ale rovněž o oblečení, léky a věci osobní hygieny.

Přistání na ISS je naplánováno na čtvrtek v 11:43 středoevropského času. Loď by měla ke stanici zůstat připojená do konce srpna.

Reklama

Doporučované