Hlavní obsah

Ruská policie v Moskvě zatkla lidi, kteří připomínali okupaci Československa 1968

Foto: Wikimedia

Reklama

Mezi zadrženými byla například vnučka účastnice 50 let staré demonstrace Natalje Gorbaněvské.

Článek

Policie na Rudém náměstí v Moskvě zadržela tři účastníky vzpomínkové akce, kteří si přišli připomenout 50 let starý protest takzvaných osmi statečných proti invazi do Československa.

Informoval o tom ruský opoziční list Novaja Gazeta. Akce se v ruské metropoli zúčastnilo asi 30 lidí.

Než přijely tanky. Unikátní svědectví o tom, co předcházelo srpnové invazi 1968:

Video: Jan Fuka, Samuel Sís, Paměť národa

Mezi zadrženými jsou aktivista za lidská práva Sergej Šarov-Delone, synovec básníka a účastníka protestu v roce 1968 Vadima Deloneho, politik Leonid Gozman a Anna Krasovická, vnučka další účastnice 50 let staré demonstrace Natalje Gorbaněvské.

Gozman s Šarov-Delonem skončili ve vazbě poté, co se pokusili rozvinout transparent Za vaši a naši svobodu. Právě toto heslo použilo 25. srpna 1968 osm demonstrantů protestujících proti vojenskému zásahu Varšavské smlouvy v Československu.

Krasovickou pak policie zadržela s nápisem, kterým žádala svobodu pro ukrajinského režiséra Oleha Sencova.

Sencov, který je hlasitým odpůrcem ruské anexe ukrajinského autonomního poloostrova Krym, si v ruské věznici odpykává dvacetiletý trest za terorismus. Režisér obvinění odmítá a označuje je za vykonstruovaná.

Zatčení unikla spolupracovnice ÚSTR Michaela Stoilová. Na stuze připevněné na kytici měla jména účastníků demonstrace z roku 1968 a jejich tehdejší slogan Za vaši a naši svobodu. Přislušník milice ji stuhu vytrhl, ale nechal umístit květinu na místě protestu,” sdělil Seznamu Adam Hradílek z ÚSTR, který byl připomínky v Moskvě přítomen.

A pak k nám vpadla vojska... Autentická svědectví, jaké byly první hodiny a dny srpnové invaze:

Video: Jan Fuka, Samuel Sís, Paměť národa

Demonstranti z Rudého náměstí z roku 1968 byli odsouzeni k vězení nebo k pobytu v psychiatrické léčebně, řada z nich později ze Sovětského svazu emigrovala. Jejich statečný čin si dnes v Praze na Václavském náměstí připomnělo několik desítek lidí.

Ke kritizce ruského zásahu proti demonstrantům tentokrát nemlčel ani Hrad.

"Dobře, že si dnes v Moskvě připomněli protest před 50 lety. Špatně, že tři účastníci byli zadrženi. Se všemi jsme v kontaktu, jsou v pořádku a zdá se, že se to obejde jen pokutou v nižší sazbě," napsal na Twitteru ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák.

Ministr vnitra a řízením ministerstva zahraničí pověřený Jan Hamáček odpoledne na Twitteru informoval, že všichni zadržení již byli propuštěni.

Reklama

Doporučované