Hlavní obsah

Ruská policie po stopách strůjce útoku v Petrohradu, vedou do Turecka

Ruská kontrarozvědka tvrdí, že útočník z petrohradského metra obdržel před atentátem peníze od nejmenované mezinárodní teroristické organizace se základnou v Turecku.

Reklama

Článek

Šéf kontrarozvědky Alexandr Bortnikov podle agentury Reuters uvedl, že policie už ví, kdo za útokem stojí. Název konkrétní organizace ale nesdělil.

Útok v petrohradském metru se odehrál 3. dubna. Při explozi v jednom z vagónů zemřelo 15 lidí, včetně předpokládaného sebevražedného atentátníka.

Za toho je označován dvaadvacetiletý Akbaržon Džalilov, původem ze středoasijského Kyrgyzstánu, ale s ruským občanstvím. K útoku se dosud žádná teroristická skupina nepřihlásila. Bezpečnostní složky v souvislosti s vyšetřováním zadržely už devět osob.

Rusko zadrželo devátého podezřelého z útoku na petrohradské metro.Video: Josef Mačí

Od úterý je ve vazbě Abror Azimov, který už byl obviněn z podílu na bombovém útoku. Podle policie pomáhal s přípravou sebevražedného útočníka.

Muž vinu odmítá. „Útoku jsem se zúčastnil nepřímo. Nevěděl jsem, že napomáhám této akci," citovala jej ruská média. Obhájce Azimova přitom hned po zadržení svého klienta říkal, že se přiznal v plném rozsahu obvinění.

Policie si záhy došla i pro Akrama Azimova, Abrorova bratra. Podezírá ho ze spoluviny. Podle agentury TASS byl Akram zadržen v Moskvě, jenže Interfax zase s odkazem na své zdroje zveřejnil, že si ruská kontrarozvědka FSB Azimova do Moskvy deportovala z města Oš na jihu Kyrgyzstánu.

Mluvčí policie Svetla Petrenkovová uvedla, že muž měl u sebe při zadržení granát. Podle policie zajišťoval finanční prostředky pro přípravu teroristického útoku v Petrohradu. Peníze získané v Turecku prý Azimov několikrát nabízel telefonicky atentátníkovi Akbaržonu Džalilovi. Oba muži do Turecka vycestovali loni v prosinci a letos v březnu.

Azimov navíc pro členy dotyčné skupiny padělal dokumenty, které jim umožnily pohybovat se volně na území Ruska.

Reklama

Doporučované