Hlavní obsah

Aktivistka Pussy Riot odjela do Británie, přestože ji v tom poprvé zabránila policie

Aktivistka Pussy Riot ze země odjela i přes zákaz úřadů.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Aktivistka ze skupiny Pussy Riot opustila Rusko i přes zákaz úřadů. Marija Aljochiová podle nich nedokončila trest veřejně prospěšných prací, a proto ji policie nechtěla pustit.

Článek

Aktivistce z ruské protestní skupiny Pussy Riot Mariji Aljochinové měla ruská policie ve středu zabránit ve vycestování ze země. Aljochinová podle svých slov chtěla odjet do Velké Británie, aby zhlédla divadelní představení na motivy své knihy. Policie ji však vrátila zpět, informuje agentura AP.

Ruské úřady uvedly, že Aljochinová nevykonala uložený trest v rozsahu 140 hodin veřejně prospěšných prací. K tomu byla odsouzena za protest před moskevským sídlem Federální služby bezpečnosti (FSB), kde demonstrovala s transparenty a házela papírové vlaštovky. Jedním z důvodů byl zákaz používání komunikační sítě Telegram.

Marija Aljochinová se však přes odpor ruských úřadů vydala do Británie, kde se chce zúčastnit premiéry divadelní hry podle své literární předlohy. Oznámila to rozhlasová stanice Echo Moskvy.

„Marija našla způsob, jak jim utéct. Teď už je na cestě do Edinburghu!” potvrdila dnes na Twitteru odlet Aljochinové do Spojeného království skupina Pussy Riot.

Aljochinová v minulosti společně s Naděždou Tolokonnikovovou strávila téměř dva roky ve vězení za vystoupení s názvem Bohorodičko, vyžeň Putina v moskevském chrámu Krista Spasitele v roce 2012.

Reklama

Doporučované