Hlavní obsah

Ruská pravoslavná církev ruší styky s konstantinopolským patriarchátem

Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

Ukrajinské pravoslaví od anexe Krymu Ruskem zesíleně usilovalo o nezávislost na ruském patriarchátu, které se mu dostalo prostřednictvím rozhodnutí konstantinopolského patriarchy. Ruská pravoslavná církev reaguje zrušením veškerých styků s Konstantinopolí.

Článek

S touto informací přišla v pondělí ruská média. Podle metropolity Ilariona, zodpovídajícího za zahraniční styky ruské církve, je jakýkoli eucharistický styk s patriarchou Bartolomějem nemožný.

Bartoloměj je jedním ze čtrnácti světových patriarchů. Ten konstantinopolský však drží status „prvního mezi rovnými“, který jej symbolicky nadřazuje ostatním pravoslavným biskupům. Absolutními pravomocemi nedisponuje, autokefalii, církevní autonomii, ale udělit smí.

Pravoslavná církev na Ukrajině toužila po nezávislosti již tři století, ruská anexe Krymu její úsilí značně posílila. Na území Ukrajiny působí tři ortodoxní církve, přičemž té moskevské podléhala největší z nich.

Prezident Petro Porošenko se na jaře nechal slyšet, že církevní autonomie má pro něj stejnou hodnotu jako členství země v NATO a Evropské unii. Vymanění se z vlivu ruského patriarchátu podle něj znamená zbavení se kremelského nástroje vlivu na Ukrajině.

Patriarcha Bartoloměj také sňal klatbu, kterou moskevský patriarchát uvalil na ukrajinskou církev a obnovil pravomoci konstantinopolského patriarchátu vůči ukrajinskému pravoslaví, které od roku 1686 patřilo Moskvě.

Ruská ortodoxní církev je krokem Konstantinopole značně pobouřena a ústy Ilariona hovoří o největším církevním rozkolu za posledních tisíc let a nezákonném kroku, který Moskva neuznává. Ve vyjádření, které zveřejnila na svém webu, odůvodňuje mimo jiné distancování se od konstantinopolského patriarchátu údajným pokusem o popření jednoho z nejstarších církevních usnesení.

Reklama

Doporučované