Hlavní obsah

Ruská tajná služba zadržela v Moskvě údajného amerického špiona

Foto: wikimedia.org/SpetsnazAlpha

Komando speciální složky FSB (ilustrační snímek).

Reklama

Ruská tajná služba FSB dnes oznámila, že zadržela v Moskvě amerického občana, kterého podezírá ze špionáže. Oznámily to tiskové agentury. Američanovi, který byl podle FSB přistižen při činu, hrozí za výzvědnou činnost deset až dvacet let za mřížemi.

Článek

„Pracovníci FSB dne 28. prosince v Moskvě zadrželi občana USA při provádění špionážní akce,” informovala FSB, která je nástupkyní obávané sovětské tajné policie KGB. Další podrobnosti neuvedla. Zadržený a obviněný se podle médií jmenuje Paul Whelan.

Ruské ministerstvo zahraničí bez dalších podrobností uvedlo, že vyrozumělo americké velvyslanectví v Moskvě. Americké ministerstvo zahraničí poté podle informací Reuters požádalo ruskou stranu o konzulární přístup k zadrženému. Americké velvyslanectví v Moskvě se k incidentu nevyjádřilo a novináře odkázalo na ministerstvo zahraničí ve Washingtonu.

Bývalý generál kontrarozvědky FSB Alexandr Michajlov zadržení Američana označil za důkaz efektivnosti ruské kontrašpionáže. „Služba by tuto informaci nezveřejnila, pokud by neměla spolehlivé důkazy,“ řekl agentuře RIA Novosti.

Média připomínají, že zatčení přichází v době, kdy rusko-americké vztahy jsou na nejnižší úrovni kvůli konfliktu na Ukrajině, válce v Sýrii a obviňování Ruska z údajného vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Rusko v poslední době také čelilo několika špionážním skandálům, včetně vyhoštění svého diplomata ze Slovenska. Nejzávažnější se však jevila aféra okolo otrávení bývalého důstojníka ruské vojenské rozvědky GRU a britského špiona Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém exilu, vedoucí k vyhoštění desítek diplomatů na obou stranách. Londýn z otravy obvinil dva agenty ruské vojenské rozvědky GRU, Moskva to odmítá.

Rusko-americké vztahy zatěžuje také případ Rusky Marije Butinové, která byla v červenci zatčena ve Washingtonu pro podezření ze spiknutí proti USA. Tento měsíc se v rámci dohody slibující nižší trest přiznala, že se snažila proniknout do americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA) s cílem získat informace o vlivných Američanech a předat je do Moskvy. Ruští představitelé tvrdí, že Rusku k falešnému doznání vedla jen snaha uniknout drsným podmínkám v americkém vězení.

Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci uspořádané tento měsíc obvinil Západ, že špionážní skandály vyvolává ve snaze podkopat rostoucí sílu Ruska: „Má to jen jeden cíl – zpomalit rozvoj Ruska jako možného konkurenta. Souvisí to s rostoucí silou Ruska.“

Reklama

Doporučované