Hlavní obsah

Ruská verze Černobylu, aktualizovaný Otčenáš a výcvik tvrdší než samotná válka

Den očima Marka Martinovského.Video: Marek Martinovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události z pátku 7.6. vybíral redaktor Marek Martinovský.

Článek

Jak zkrotit neposlušné žáky? Podle britských expertů například pomůže, když je učitel ráno pozdraví. Individuální přístup je podle britských odborníků nejdůležitější. Co naopak nefunguje, jsou přísné tresty. Klíčem ke kázni je vytvoření osobního pouta s učitelem. A experti doporučují také snídaně před vyučováním.

Úspěšný seriál Černobyl popisuje události kolem havárie sovětské jaderné elektrárny. Vyznění se ale nelíbí Rusům – tak se ho rozhodli natočit po svém. Seriál natáčí ruská televize NTV a financuje energetický gigant Gazprom. Děj bude vycházet z teorie, že jadernou elektrárnu sabotovala americká CIA. Rozkrýt celou záškodnickou operaci se pokusí skupina agentů KGB.

Trojice mužů v Bostonu si myslí, že heterosexuálové jsou utlačováni, a proto se rozhodli uspořádat vlastní pochod nazvaný Straight Pride. Organizátoři říkají, že v USA, kde v některých státech rodiče ještě stále posílají děti na „léčbu homosexuality”, trpí také heterosexuálové. Za svůj maskulinní vzor a maskota si vybrali herce Brada Pitta. Pitt ale organizátory vyzval, aby jeho fotografie ze svých stránek stáhli, a údajně také pohrozil žalobou.

Umíte nazpaměť odříkat Otčenáš? Tak se připravte na to, že se ho budete muset naučit znovu. Papeži Františkovi se nelíbila věta „neuveď nás v pokušení“. Ta podle něj totiž působí dojmem, že k hříchu vybízí Bůh. Nové znění tak říká „nedopusť, ať podlehneme pokušení“. K věřícím by se měl nový překlad modlitební knihy dostat za několik měsíců.

Rčení „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“ získalo mezi americkými vojáky nebezpečně pravdivý význam. Výcvik je pro ně mnohdy totiž nebezpečnější než nasazení v boji. Podle statistiky amerického Kongresu v letech 2006 až 2018 zemřelo při nehodách zhruba dvakrát víc vojáků než v boji. Nejčastěji přitom k nehodám dochází během výcviku. Tragičnost této statistiky podtrhuje navíc fakt, že druhou nejčastější příčinou úmrtí byla sebevražda.

Reklama

Doporučované