Hlavní obsah

Ruská vojenská letadla přepravila do Venezuely stovku vojáků

Rusko stojí na straně autoritářského venezuelského vůdce Nicoláse Madura.Video: Šimon Felenda, AP, Reuters

 

Reklama

Dvě ruská vojenská letadla dopravila do Venezuely stovku vojáků a 35 tun materiálu v rámci „technické a vojenské spolupráce" mezi Venezuelou a Ruskem.

Článek

Do Caracasu přicestovali ruští vojenští představitelé včetně náčelníka štábu pozemních sil Vasilije Tonkoškurova s cílem „výměny zkušeností a ke konzultacím", citovala ruská agentura Sputnik nejmenovaný zdroj z ruské ambasády ve venezuelském hlavním městě.

Podle agentury Sputnik i zdrojů z místa dosedly na caracaském letišti stroj Il-62 a vojenské dopravní letadlo Antonov An-124. Oba stroje podle agentury Reuters vzlétly v pátek z ruského vojenského letiště Čkalovskij a podle webu Flightradar 24 měly mezipřistání v Sýrii.

Do Caracasu doletěly v sobotu, dopravní letoun pak odletěl v neděli odpoledne. Podle agentury Sputnik přiletělo do Venezuely 99 vojenských činitelů a bylo tam dopraveno 35 tun materiálu.

Venezuelské úřady ani ruská ambasáda si podle agentury AFP nepřály na její dotaz tyto informace komentovat.

Rusko v posledních letech Venezuele prodalo vojenskou výzbroj za stovky milionů dolarů, připomněla agentura AFP. Ruské armádní letouny přiletěly do Venezuely v prosinci, aby se tam zúčastnily společných manévrů.

V poslední době Rusko otevřeně stojí na straně autoritářského venezuelského vůdce Nicoláse Madura, kterého podporuje spolu s Čínou a stále ho uznává jako venezuelského prezidenta. Prozatímním prezidentem země se ale v lednu nechal prohlásit vůdce opozice Juan Guaidó a jako takového jej uznává už přes 50 zemí světa – kromě USA také značná část evropských zemí včetně Česka.

Reklama

Doporučované