Hlavní obsah

Ruská volební komise oficiálně zaregistrovala Vladimira Putina jako prezidentského kandidáta

Ruská volební komise v úterý oficiálně zaregistrovala Vladimira Putina jako prezidentského kandidáta.Video: Soňa Barabášová, AP

 

Reklama

Volební komise v Rusku oficiálně zapsala současného prezidenta Vladimira Putina jako prezidentského kandidáta. Spolu s ním se o tuto funkci uchází osm dalších kandidátů.

Článek

Ruská ústřední volební komise oficiálně zaregistrovala Vladimira Putina jako prezidentského kandidáta do voleb hlavy státu. Oznámila to agentura Interfax.

Putina jako nezávislého kandidáta podpořilo svými podpisy 315 000 občanů, z nichž komise pro kontrolu vybrala 60 000. Jen 0,39 procenta podpisů komise shledala neplatnými, a to je podle Interfaxu rekordně nízké číslo. K zaregistrování kandidatury stačí, aby počet neplatných podpisů nepřekročil pět procent.

Ještě před Putinem komise zaregistrovala dva stranické kandidáty, kteří podpisy nepotřebovali. Za komunisty kandiduje Pavel Grudinin, za nacionalisty jejich dlouholetý představitel Vladimir Žirinovskij.

Komise má ve středu zaregistrovat další tři kandidáty, jejichž podpisové archy již zdárně prošly kontrolou. Jde o Grigorije Javlinského za malou liberální stranu Jabloko, Borise Titova za podnikatele a Sergeje Baburina, označovaného za nacionalistu.

Volby proběhnou 18. března. Podle průzkumů je favoritem právě Vladimir Putin. Mezi kandidáty se objeví i televizní moderátorka Xenija Sobčaková, která je Putinovou velkou kritičkou. Ta by se měla registrovat ve čtvrtek.

Kandidovat chtělo původně na sedmdesát dalších uchazečů. Úřady zamítly kandidaturu opozičního bojovníka proti korupci Alexeje Navalného. Ten patřil mezi lety 2011 a 2012 k vůdcům protivládních demonstrací. Navalnyj už voliče vyzval k bojkotu voleb.

Reklama

Související témata:

Doporučované